Includerea
Centrului istoric al Sibiului şi a
Căii Eroilor din Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO se află printre priorităţile Ministerului Culturii pentru anul în curs.
Ministrul Daniel Barbu şi-a exprimat susţinerea cu precădere a celor două proiecte, precum şi necesitatea de a conserva situl arheologic din munţii Orăştiei, printr-un sistem de supraveghere prin satelit, care ar împiedica vandalizarea cetăţilor dacice.
Proiectul de includere a Sibiului în patrimoniul UNESCO alături de Sighişoara se află într-un stadiu avansat.
"Comisia este deja înfiinţată, lucrează. Au fost conversaţii care s-au întrupat în acte concrete privind lărgirea zonei urbane ce ar merita să fie protejată şi cu Sighişoara", a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.
Alături de centrul Sibiului, pe lista patrimoniului UNESCO ar trebui să fie inclus şi
ansamblul monumental de la Târgu Jiu. Acesta cuprinde monumentele sculptorului român Constantin Brâncuşi şi calea de acces care face legătura între ele.
Pentru cetăţile dacice din Munţii Orăştiei este nevoie de un sistem de monitorizare modern, însă un astfel de sistem ar costa ministerul câteva sute de mii de euro pe an.
"Ce ar trebui făcut la cetăţile dacice ar fi un sistem de monitorizare prin satelit. Mi s-a spus că cel mai sigur e, cum vedem în filme, un satelit care vede imediat orice căldură 30:35 dacă ai o unitate aşezată bine, ea poate să intervină rapid. Asta ar fi soluţia care să împiedice orice jaf. (...) Dacă Sibiu se află într-un stadiu de pregătire relativ avansat, la Târgu Jiu acum constituim echipele de lucru. Ambele proiecte sunt pentru noi foarte importante şi le vom duce la capăt", a adăugat ministrul.
Pentru anul acesta, bugetul Ministerului, destinat monumentelor din patrimoniul UNESCO, este de un milion de lei, ceea ce înseamnă cu 1,5 milioane mai mic decât bugetul din 2012.