Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Apărării, anunţ de ultimă oră despre serviciul militar obligatoriu: ”Este exclus”

Ministrul Apărării, anunţ de ultimă oră despre serviciul militar obligatoriu: ”Este exclus”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 23:05 05 Feb 2024 Modificat la 23:05 05 Feb 2024
armata
Ministrul Apărării, anunţ de ultimă oră despre serviciul militar obligatoriu Sursa foto: Getty Images I Valerii Heorhiian

Ministrul a explicat luni seară, la Euronews România, că se pune în discuţie existenţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.

"România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate din acest punct de vedere.

Și nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut.

Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi și să ai oameni la dispoziție într-o situație", a declarat Tîlvăr.

Potrivit ministrului, armata a scăzut din punct de vedere numeric. 

"Din punct de vedere numeric, armata a scăzut și categoric nevoile operaționale sunt cele care sunt. Ele sunt motivate și de situația în care ne aflăm.

Este o situație care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp", a mai spus Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Șapte mii de militari au ieșit doar anul trecut din Armată, spune ministrul Apărării. Este vorba atât despre demisii, cât și despre pensionări. 

"Serviciul militar obligatoriu este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu, exclud această posibilitate", a declarat ministrul la Euronews România.

Șeful Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță, lansează un avertisment: ”Avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente”

Potrivit generalului Vlad Gheorghiță, rezerviştii ţării noastre sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front în cazul unui conflict, iar forţele militare române au un deficit uriaş de angajaţi.

Generalul Vlad Gheorghiță mai spune că este nevoie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi. De exemplu, o lege care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma.

Generalul Vlad Gheorghiță a preluat conducerea Armatei Române în luna decembrie a anului trecut. Acesta spune că deficitul de personal este unul uriaş în acest moment. Peste 6.000 de angajați au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023.

”Din cauza deficitului de personal, oamenii sunt, prin natura meseriei pe care o avem, trebuie să îndeplinească 8, 10 ore, 12 ore serviciu, trebuie să îndeplinească una, două poziții în același timp în unitățile pe care le avem în structura de forțe. Asta este realitatea. Avem un personal super calificat, dar super întrebuințat”, a declarat Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major.

Potrivit generalului, este nevoie de un cadru legislativ nou care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor să tragă cu arma. De altfel, el susţine că renunţarea la stagiul militar obligatoriu a făcut un mare deserviciu României.

Citește și: Șeful Armatei Române: ”Populația trebuie să se îngrijoreze și să fie pregătită în caz de război” | Radu Tudor: ”Granițele României sunt și granițele NATO”

”Populația României, la fel ca întreaga populație, din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin, va escalada în perioada imediat următoare.

Este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației, tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră”, a mai spus șeful Armatei Române.

Pe de altă parte, nici la nivel tehnic nu stăm bine. Fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care are nevoie Armata.

”Una din priorități este legată de arma de asalt pentru Armata României. Și o să vedeți și cât de curând o să se întâmple să avem și un contract de achiziție pentru armă de asalt. Pentru aparatura de vedere pe timp de noapte, pentru aparatura de ochire”, a mai spus Vlad Gheorghiță.

Şeful Statului major a recunoscut în interviu că dronele militare care au căzut în Dobrogea nu putut fi doborâte pentru că Armata nu a avut capabilitățile necesare.

×
TOP articole
x close