"Sunt foarte multe îngrijorări. Din păcate, noi în momentul de față suntem la un moment critic al recoltei. Pentru că acum recoltăm ce s-a semănat în ultimii ani. Și toți factorii de risc pe care fermierii i-au trecut în lista constituie de fapt vulnerabilități ale agriculturii românești", a declarat Adrian Chesnoiu.
"Știam dinainte de a prealua ministerul Agriculturii ce am să găsesc. Știam că vor veni momente critice pentru care trebuie să intervenim prompt, și cu măsuri de sprijinirea fermierilor români. Dacă nu neapărat în implementarea unor soluții care să reducă major factorii de risc, măcar să stabilizam nivelul producției viitoare, atât cât vom putea, și să nu trecem în alte crize", a mai precizat acesta.
"În bugetul ministerului Agriculturii, pentru anul 2022, am pus, pentru prima dată în ultimii doi ani, două programe extrem de importante: reproducția la porc și pasăre. Care erau scrise, aveau act normativ pentru bugetare, aveau programul elaborat, schemă de finanțare, dar nu erau bugetate. Au finanțare și pe credite de angajament și pe credite bugetare.
Fermierii se înscriu, producția poate crește, dacă se implementează cu rapiditate și nu mai intervin și alte situații. Pentru că toți factorii aceștia de risc impacteaza în planurile de afaceri pe care fermierii le-au despus în vederea finanțării", a menționat ministrul Agriculturii.
Apel disperat al asociațiilor de fermieri
"Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.
Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România.
Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România!
Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!", a transmis Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor
Situație critică pentru fermierii români
O furtună cumplită lovește din toate părțile, în momentul acesta, fermierii români, devastand înspăimântător resursele autohtone de hrană. Prețuri demente, schimbări meteo fără precedent, bariere comerciale și birocratice, interese străine ostile.
- Prețul uriaș al gazelor și energiei electrice lovește năpraznic în special fermele zootehnice și cele avicole.
- Pesta porcină, epidemie gestionată lamentabil de autoritățile românești, a distrus producția și exportul de carne de porc
- Prețurile majorate amenințător cu 300-400 la sută pentru îngrășămintele de import și anunțul catastrofal al închiderii singurului producător intern de îngrășăminte agricole – AZOCHIM Tg. Mureș – lasă fără soluțîi fermieriii mici și mijlocii, și ii obligă pe cei mari să crească prețul produselor finite
- Blocaj major și revoltător impus de lanțurile mari de supermarketuri pentru producătorii interni. Vânzările acestora în magazinele mari au scăzut cu 50 la sută într-un an
- Lipsa finanțărilor eficiente pentru programele agricole de succes: tomată, usturoiul, irigatiile, completate de lipsa oricărei alocări de bani prin PNRR pentru agricultură
Iar semnele rele nu se opresc aici. Devalorizarea euro, inflația și criză finanțărilor europene blocate până în prezent completează lista amenințărilor care riscă să-i lase pe români fără produse alimentare autohtone și obligați să cumpere importuri, nu doar scumpe ci și de calitate îndoielnică. Toți marii analiști economici spun că 2022 ar putea fi anul unui început de criză alimentară la nivel planetar.