"Pentru culturile semănate nu sunt probleme deosebite, ba dimpotrivă, ajută o asemenea temperatură, pentru că au răsărit plantele şi o parte din ele au înfrăţit, dar sigur apare şi atacul de boli, pe care trebuie să-l avem în vedere şi să intervenim cu mijloacele specifice.
Va fi o situaţie mai grea, însă, pentru speciile de pomicole. Sper să nu se întâmple aşa, dar condiţiile acestea de temperatură ridicată va scoate din repausul vegetativ mugurii de rod la speciile de pomicole timpurii şi dacă apar temperaturi scăzute, sub trei grade, sigur vor fi afectate inflorescenţele şi de aici posibile pierderi.
Deocamdată nu înregistrăm asemenea pierderi, dar temperaturile acestea ridicate pot să influenţeze negativ păstrarea inflorescenţelor la speciile pomicole timpurii", a declarat luni, pentru Agerpres, Petre Daea.
Citeşte şi: Petre Daea, despre larva gândacului de bălegar, aprobat de UE ca aliment comestibil: "Lăsaţi insectele în insectar”
Întrebat dacă a mai întâlnit astfel de situaţii de-a lungul timpului, ministrul a răspuns: "De Bobotează erau minus 10 grade, iar acum să ai plus 10 sau chiar mai mult, chiar nu am întâlnit o asemenea situaţie".
Vremea va fi în continuare caldă şi umedă, dar nu vor lipsi oscilaţiile termice
"Primesc tot timpul informaţiile de la ANM, iar vremea în perioada următoare va fi în continuare caldă şi umedă, ceea ce nu e rău că este umedă şi nu este rău nici că este caldă, dar vârfurile de temperatură nu trebuie să se ridice atât de mult.
Şocurile acestea termice - te culci cu temperatură de minus şi te trezeşti cu o temperatură pe plus, oscilaţiile acestea de temperatură nu fac bine culturilor şi în mod deosebit nu fac bine speciilor pomicole timpurii, cum sunt caisul, piersicul, cireşul, cele care pleacă mai repede în vegetaţie", a explicat Petre Daea.