„La Consiliul de la Bruxelles, unde am participat în weekend, toate statele membre au ridicat problema industriei de creştere a porcului. Ce vreau să îi asigur pe români este că noi vom continua să încurajăm creşterea porcului în gospodăria ţărănească, să ne păstrăm tradiţia aceasta milenară, pe care nu putem să o anulăm.
De cealaltă parte, trebuie să reechilibrăm legătura cu industria de creştere a porcului în România, astfel încât să nu mai fim atât de dependenţi de importurile de carne de porc din alte state şi, în felul acesta, să reducem şi presiunea asupra preţului. Am ridicat cu toţii în faţa comisarului european pentru agricultură această problemă şi sperăm că UE o să vină cu soluţii şi noi, statele membre, să putem adopta cele mai bune soluţii, să acordăm ajutoare de stat în domeniul suin”, a declarat Adrian Chesnoiu, la Târgul de produse agroalimentare din curtea ministerului.
Ministrul a anunţat că în bugetul pe 2022 va fi inclus un program pentru reproducţie la porc şi pasăre. „Mi-am asumat acest lucru să îl pun în aplicare, astfel încât să reducem deficitul de balanţă comercială inclusiv pe carnea de porc”, a precizat şeful MADR.
Noua lege a porcului, în formatul validat de Senat, interzice creșterea a mai mult de cinci animale în gospodărie. Al șaselea animal înseamnă o amendă de minimum 5.000 de lei.
Parlamentarii nu vor ca oamenii să le mai dea animalelor resturi alimentare și nu sunt de acord nici cu creșterea scroafelor în curți, iar cine vrea să crească porci va trebui să cumpere de la fermele autorizate.