Taxare inversă presupune ca Taxa pe Valoarea Adăugată să nu mai fie plătită în fiecare etapă a traseului comercial, ci doar de către ultimul beneficiar. Acesta este singurul care va încasa rambursarea TVA de către stat.
Autorităţile speră ca prin introducerea acestui mecanism fiscal şi la legume să reducă evaziunea fiscală, ceea ce, în final, ar putea duce şi la scăderea preţurilor.
În luna mai a acestui an, România a primit aprobarea Comisiei Europene pentru aplicarea taxării inverse la cereale şi plante tehnice - grâu, porumb, secară, orz, boabe de soia, seminţele de rapiţă, seminţele de floarea-soarelui şi sfecla de zahăr.
Măsura a intrat în vigoare la 1 iunie şi se va aplica timp de doi ani. Acordul Comisiei a venit la aproape un an de la solicitare şi pentru o gamă de produse mai mică decât cea propusă de partea română.
Potrivit Ministerului Finanţelor, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va aduce statului venituri suplimentare de 240 de milioane de lei în acest an şi peste 400 milioane de lei în 2012. Măsura nu va duce însă la ieftinirea preţurilor finale pe care le plătesc consumatorii, avertizează producătorii agricoli.