Programul 'Carne de porc din fermele româneşti' a fost făcut pentru a spori efectivele de animale şi a avea în ţară consumatorul pentru cultura de porumb, mai ales că în prezent în România există numai doi porci la hectarul de porumb, susţine ministrul Agriculturii.
"De această specie nu ne-am ocupat. Nu s-a dat sprijin, piaţa s-a deformat, embargoul cu Rusia a făcut presiune pe piaţă, am pierd din punct de vedere al competitivităţii, iar efectivele de animale au scăzut. Iată de ce am realizat programul 'Carne de porc'. Ce facem cu acest program? În primul rând doresc să îi aducem în situaţia de a supravieţui pe crescătorii de suine. Din 357 de ferme autorizate în România, care produc 4,3 milioane de carcase, înţelegând porci graşi aduşi în faţa cuţitului şi carcasă clasificată dată la consum, sunt într-o situaţie extraordinar de grea peste 120 de asemenea complexe. 257 dintre acestea au putut să acceadă la subvenţia pe care noi am dat-o în acest an, subvenţie care în fond înseamnă recuperarea unor cheltuieli pe care ei le fac, de aceea ne ducem cu acest program pentru a-i duce la linia de plutire", a declarat, joi, la Antena 3, Petre Daea.
Şeful MADR a precizat că programul a fost făcut pentru a creşte efectivele de porci şi a păstra în ţară producţia de porumb, la această cultură România ocupând prima poziţie la suprafaţa cultivată şi locul doi la producţia realizată, după Franţa.
"Crescătorii aşteaptă acest program. Programul l-am făcut împreună cu ei, a fost lansat de preşedinte (Liviu Dragnea, preşedintele PSD - n. r.) în perioada campaniei electorale, pentru a realiza două lucruri: a spori efectivele de animale şi a avea în ţară consumatorul pentru cultura de porumb. Păi, este posibil ca astăzi în România să ai doi porci la hectarul de porumb?! Şi atunci nu mai pleacă porumbul în exterior, se consumă aici. Cresc efectivele de animale, creşte cantitatea de carne, piaţa este asigurată din produse proprii, porumbul este consumat", a mai spus Daea.
Întrebat dacă nu este mai mare tentaţia producătorului de porumb de a exporta acest produs pentru a obţine un preţ mai bun decât cel de pe piaţa internă, ministrul a replicat dur: "Nu, nu, nu, nu! Nu este acest lucru. Păi, vedeţi că după aceea îl importă. Nu-i adevărat! Îl consumă în interior".
"Prin acest program porumbul este consumat în interior, este aproape, îl ia imediat, nu-l ţine stocat, nu sunt pierderi prin stocaj sau pierderi din cauza cheltuielilor pe care trebuie să le facă pentru a păstra calitatea porumbului. Într-un cuvânt, acest program rezolvă două lucruri: creşterea efectivelor de animale şi consumă porumbul. Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guiţatul porcului. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, aşa cum spune legea, tăiat, adus, carcase clasificate, dat în consum şi ştiu pentru ce îi dau banii. Iar crescătorii de porci abia aşteaptă acest program şi el se află în Parlamentul României", a spus acesta.
În data de 10 aprilie, Plenul Senatului a adoptat cu 103 voturi "pentru", două abţineri şi un vot "împotrivă", propunerea legislativă pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti .Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional în acest caz fiind Camera Deputaţilor.
Programul, care urmează să fie implementat în perioada 2017 - 2020, are alocată suma de 446 de milioane de euro.
În 2017 vor fi alocate 86 de milioane de euro de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.
"Producătorii care atestă cu documente că au achiziţionat cel puţin 600 de purcei la o greutate de cel mult 30 de kilograme pe cap şi îi livrează la abatorizare la o greutate de peste 100 - 110 kilograme pot obţine un ajutor financiar de la stat de 10.000 de euro. Ajutorul se acordă până la maximum 100.000 de porci graşi pe an pe exploataţie", potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depăşirea dificultăţilor din sector, în sensul dezvoltării activităţii de creştere a porcinelor şi al menţinerii, cel puţin, la nivelul actual de producţie. Necesitatea acestui program a apărut din cauza presiunilor cu care se confruntă producătorii de carne de porc din România în valorificarea producţiei şi a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat în 2015 la 230.000 de tone.
România înregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, în scădere cu aproape 8 kg faţă de 2015 când era de 31,4 kg/an/locuitor şi când consumul mediu din UE se cifra la 40,9 kg/an/locuitor.
Potrivit balanţei cu produse agroalimentare, România s-a aflat anul trecut pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare, în topul importurilor din ţările UE şi terţe dominând carnea de porc proaspătă şi refrigerată, cu o cantitate de 141.640 de tone şi o sumă cheltuită de 241 de milioane de euro.