"Autorităţile, ministrul francez şi cel din Marea Britanie, nu au făcut referire la aceste produse ca venind din România. Unităţile comerciale din Franţa spun că acea materie primă provine din România, dar e o afirmaţie a unei societăţi, nu e confirmată în momentul de faţă nici de autorităţile franceze, nici de cele din Marea Britanie", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în ediţia de sâmbătă a emisiunii Exces de putere, de la Antena 3.
Demnitarul a spus că în ţară, deja s-a declanşat o anchetă în acest caz, pe care o derulează Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Două firme au fost deja controlate.
"Societatea din Franţa face referire la două firme din România, inspectorii sanitar-veterinari au fost azi la ele şi una dintre firme e scoasă de sub această suspiciune, pentru că una nu a exportat carne de vită sub nicio formă de piata UE. Aceste două unităţi au abatoare care sunt acreditate atât pentru sacrificarea bovinelor, cât şi pentru sacrificarea cabalinelor. Ele au exportat carne de cal pe piaţa UE, prin diverşi intermediari, nicidecum la societatea respectivă din Franţa", a explicat ministrul Constantin.
Carnea de cal descoperită în lasagna, în Marea Britanie, provenea din România, conform producătorului francez Comigel.
Comigel a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, prin intermediul societăţii franceze Spanghero; carnea a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel. Iniţial, Comigel apreciase că era vorba de carne din Franţa.