Antena 3 CNN Actualitate Angajații care nu vor mai plăti taxe pe salariul minim. Năsui: ”Vom reduce sărăcia!”

Angajații care nu vor mai plăti taxe pe salariul minim. Năsui: ”Vom reduce sărăcia!”

De la 1 ianuarie 2022 angajații din HORECA ar putea lua salarii mai mari cu până la 900 de lei. E o măsură din proiectul "0 taxe pe salariul minim", un proiect asumat de Coaliţie în planul de guvernare. Măsura prevede ca taxele să se aplice doar salariilor mai mari de 2.300 de lei. Nu se vor mai percepe așadar taxe pe salariul minim, iar cotizațiile la pensie şi sănătate vor merge înainte susținute de stat.

Angajații care nu vor mai plăti taxe pe salariul minim. Năsui: ”Vom reduce sărăcia!”
Sursa foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    25 Iun 2021   •   10:18

Proiectul de lege, 0 taxe pe salariul minim, inițiat de USR-Plus și asumat de coaliție în planul de guvernare ar putea fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2022. Proiectul presupune că, dacă un angajat cu salariul minim 2300 de lei brut, câștigă astăzi în mână 1386 de lei după reținerea contribuției la pensie 25%, la sănătate 10% și impozitul pe venit 10%, odată cu noua măsură, 0 taxe, angajatul ar primi în mână toți banii.

”Măsura aceasta 0 taxe pe salariul minim nu se aplică doar celor cu salariul minim, se aplică tuturor oamenilor care primesc un salariu. Tocmai pentru că se echivalează cu salariul minim și doar diferența se impozitează”, a declarat ministrul Claudiu Năsui. 

Mai exact, la un salariu de 4000 de lei brut, azi se primește în mână, după taxare, suma de 2340 lei. După aplicarea măsurii ”0 taxe pe salariul minim”, suma taxată va fi de la 2300 în sus, adică doar cei 1700 rămași. În mână se vor primi aproximativ 3295.

”Efectul va fi unul foarte bun și pentru industrie și pentru oameni. În primul rând pentru oameni pentru că vor avea mai mulți bani în buzunar, o să reducem sărăcia”.

Ideea principală din proiect este următoarea: Chiar dacă nu se mai percep taxe pe salariul minim, contribuțiile la sănătate și la pensie merg înainte, susținute de către stat. Cea mai frecventă întrebare: De unde bani?

”Avem multe locuri de unde putem să strângem cureaua, să nu mai creștem cheltuieli, astfel încât să facem cea mai amplă reformă de la cota unică încoace”.

Măsura este privită cu ochi buni de către angajatori, cât și de economiști.

”Cred că este prima măsură liberală pe care o văd în ultimii foarte mulți ani de zile”, spune Cătălin Mahu, proprietar lanț restaurante. 

”Ideea aceasta de a reduce fiscalitatea este o idee cât se poate de sănătoasă”, este de părere și Bogdan Glăvan, profesor de economie. 

Măsura nu va fi aplicată în toate sectoarele de activitate deodată, ci va fi aplicată pilot în domeniul HORECA.

×
Subiecte în articol: taxe salariu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close