Analiştii sunt de părere că ridicarea sancţiunilor este un gest mai degrabă simbolic. Disidenţii cubanezi nu par deloc impresionaţi şi anunţă că vor lupta pentru drepturile lor, indiferent de poziţia Europei. Sancţiunile au fost impuse de Uniunea Europeană în 2003, în urma unei represiuni organizate de Havana împotriva mai multor disidenţi. Măsurile care vizau libera circulaţie a diplomaţilor, au fost suspendate formal în anul 2005, dar nu au putut fi ridicate oficial din cauza opoziţiei Cehiei şi Suediei. Cele două ţări au căzut, însă, de acord, la Consiului european de Vară.
Bruxelles-ul vrea să spijine regimul de la Havana, odată cu venirea la putere a lui Raul Castro, care s-a dovedit a avea, până acum, o viziune mai deschisă decât fratele său, Fidel. Decizia luată de Uniunea Europeană ar putea, însă, declanşa un conflict între Bruxelles şi Washington, în ceea ce priveşte politica faţă de Cuba.
Preşedintele George W.Bush a declarat la summitul UE-SUA, de săptămâna trecută, că regimul comunist trebuie să elibereze deţinuţii politici pentru a putea progresa. De asemenea, Statele Unite menţin embargoul impus Cunei încă din 1962 şi nu sunt semne că ar intenţiona să-l ridice.
Antena 3