Ministerul Sănătăţii vrea să mute Spitalul de Arşi din Capitală, din cauza neregulilor de aici. S-a luat totuşi, deocamdată, decizia închiderii doar a unei secţii, deşi autorităţile au luat în calcul chiar închiderea unităţii medicale.
”Singura măsură rezonabilă pe care am luat-o în considerare este închiderea spitalului şi transferul activităţii în altă parte. E o măsură pe care am discutat-o îndelung, ultima dată săptămâna trecută. Concluzia la care am ajuns este că nu putem închide tot spitalul, ceea ce am făcut este să suspendăm activitatea UTS-ului, ceea ce înseamnă că pacienții cu arsuri grave au fost redirecționați. Măsurile pe care le avem în vedere, una deja am sugerat-o și e în fruntea listei mele de priorități, este relocarea spitalului”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Ministrul a subliniat că vinovaţii vor răspunde "cu siguranţă" şi a precizat că nu poate fi învinovăţit întregul personal medical.
"Cu siguranţă, vinovaţii vor răspunde. Poliţia Capitalei este acolo deja. Nu putem învinovăţi întregul personal medical. Este singurul spital unde avem personal specializat pentru marii arşi, singurul spital din Bucureşti unde avem mai mulţi medici care pot trata marii arşi, nu pot fi învinovăţiţi în masă. Revin la infrastructură: atât timp cât nu ai o instalaţie de climatizare, cât managementul nu a făcut nicio cerere către Ministerul Sănătăţii pentru ajutor financiar în acest sens, atât timp cât ai ochiuri de geam fără plasă şi ai muşte, ai o problemă majoră", a mai susţinut ministrul.
Un medic de la Spitalul de Arşi din Capitală a filmat un pacient internat la terapie intensivă care avea rănile invadate de larve de muscă. Pacientul a murit, însă nu din cauza infecţiilor provocate de larve, a comentat șeful secţiei ATI, Adrian Stănculea, într-o intervenție telefonică la Antena 3, în care recunoaște că pacienţii sunt trataţi în condiţii de igienă precară.
Imaginile îngrozitoare au fost trimise jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor.
Reprezentanţii DSP Bucureşti s-au deplasat joi dimineaţa la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală pentru a verifica situaţia în urma publicării imaginilor cu un pacient pe rănile căruia se aflau larve.
”La ATI nu avem nici aer condiționat”
”Imaginea e reală. Nu am ce să comentez. A existat situația asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru cinci viermi. (...) Sunt zone de necroză unde nu poți băga degetele și să speli ca pe mâini, că poți rămâne cu urechea în mână. Zonele acelea se spală cu delicatețe”, a spus șeful ATI al Spitalului de Arși din București.
Medicul susține că astfel de situații pot apărea, atâta timp cât secția nu are aer condiționat și singura modalitate de aerisire este prin deschiderea geamului și a ușilor.
”E de ajuns să fie o muscă, nu vă închipuiți că e ca la gunoi”, a spus medicul Adrian Stănculea.
DOSAR PENAL după accidentul transfuzional soldat cu un deces
În urmă cu o lună, pe 13 iunie, o femeie a murit la Spitalul de Arși din București, după ce grupa de sânge i-a fost determinată incorect și i-a fost administrată altă grupă decât cea pe care o avea.
"Incidentul a fost în data de 13 iunie și a fost raportat în 27 iunie. Este vorba despre o femeie în vârstă. În urma transfuziei, femeia a intrat în șoc postransfuzional", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.
Atunci, medicul Adrian Stănculea afirma că accidentul transfuzional produs în cazul unei femei mușcate de câine nu a fost cauza decesului acesteia, în condițiile în care pacienta avea o leziune gravă.