Ministerul Sănătăţii a anunţat că în această toamnă se va da startul campaniei de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a . Până acum, ministerul nu a organizat nicio licitaţie pentru cumpărarea produselor. Pe piaţa internaţională există două astfel de vaccinuri: Cervarix şi Gardasil. Ultimul ar putea fi produsul acceptat de ministerul Sănătăţii, care este în acelaşi timp şi cel mai controversat, asta după ce în Statele Unite, vaccinul a fost incriminat în zece cazuri de decese.
Două femei au murit în Europa, iar în alte cazuri au apărut efecte adverse grave. În ciuda uriaşului scandal din Statele Unite, vaccinul nu a fost retras de pe piaţă. În Uniunea Europeană, cele două decese au stârnit dezbateri aprinse. Unii specialişti susţin că reacţiile adverse ale unui medicament pot fi bine cunoscute la cinci ani după introducerea pe piaţă, iar Gardasil a fost lansat de prea puţin timp pentru a se şti exact ce reacţii produce. În paralel, reprezentanţii firmei producătoare dau asigurări că vaccinul Gardasil nu ridică probleme.
În România, în fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin.
Antena3