Ministerul Sãnãtãţii nu este de acord cu criteriile de internare în spitale, printre care pierderea subitã a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale sau febrã mare, argumentând cã propunerile CNAS sunt subiective, nu sunt realiste şi sunt imposibil de aplicat, informează
Mediafax.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că nu va aproba criteriile de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). "Decizia Ministerului Sănătăţii este aceea că nu va aproba aceste criterii propuse de către CNAS. Ordinul MS din 2007 prevede opt criterii de internare pentru pacienţii de urgenţă, iar sistemul funcţionează foarte bine după acestea", a precizat Cseke Attila. 'Nu văd de ce să modificăm aceste regului. De ce un bolnav cu febră 38 să aştepte trei sau cinci zile până când să fie internat. Cred că medicul este cel care trebuie să decidă dacă este un caz de urgenţă sau nu", a adăugat ministrul Sănătăţii. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a fost chemat la Palatul Victoria, pentru a purta o discuţie cu premierul Emil Boc pe tema proiectului care stabileşte noi condiţii de internări în spitale. La discuţii participă şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
VEZI NOILE CRITERII DE INTERNARE IMPUSE DE CNAS Casa Naţională de Sănătate pregăteşte un set ce criterii în baza cărora vor fi restricţionate drastic internările. Printre acestea se numără pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.
Potrivit aceluiaşi proiect CNAS, vor putea fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius, cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.