Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătății le dă o lovitură românilor care sperau să-și ia antibiotice fără rețetă din farmacii: "Nu există nicio obligație!"

Ministerul Sănătății le dă o lovitură românilor care sperau să-și ia antibiotice fără rețetă din farmacii: "Nu există nicio obligație!"

Cristina Ştefan
2 minute de citit Publicat la 18:44 24 Ian 2024 Modificat la 18:48 24 Ian 2024

Astfel, farmaciștii nu sunt obligați să elibereze, automat, antibiotice pentru 48 de ore celor care solicită astfel de medicamente.

Fiecare pacient care nu are rețeta va fi analizat, iar decizia se va lua în funcție de discuția cu acesta.

Este principala clarificare cerută astăzi de Colegiul Farmaciștilor din București și la care Ministerul Sănătății a venit cu răspunsul de mai sus.

La baza haosului creat în farmacii a stat un ordin interpretat greșit, referitor la eliberarea antibioticelor.

Mulți pacienți au crezut că farmaciștii vor fi obligați să le elibereze antibiotice în orice situație și pentru toate afecțiunile.

Asistent farmacist: "Au venit să își facă rezerve pentru acasă!"

"Fie că aveau, fie că n-aveau probleme, dânșii au venit să adune pentru acasă, pentru diverse afecțiuni pe care nu le au. Și chiar nu au nevoie de așa ceva. Doar că au venit sa se aprovizioneze", povestește Laura Zlătan, asistent farmaceutic.

"De fapt eu, de 30 de ani, reușesc să iau. Reușești dacă îl convingi pe om (farmacist, n.r.) Am luat și cu rețetă, și fără rețetă", mărturisește un bărbat.

Antibioticele fără rețetă se dau pentru 48 de ore doar în urma unei anamneze. Anamneza reprezintă datele colectate de medic în urma discuției cu pacientul.

De asemenea, aceste medicamente se eliberează doar dacă farmacistul decide că adultul respectiv reprezintă o urgență și are nevoie de un astfel de tratament.

Ministrul Sănătății: "Nu am redactat eu ordinul. Dar am fost clar de la început: nu mai mult de 48 de ore!"

Clarificările de la minister nu acoperă toate situațiile. În cazul copiilor, apar probleme.

"La copii nu am cum să dai, de exemplu, doză de 24 de ore, pentru că nu am cum să încep siropul (din sticlă, n.r.)", spune o farmacistă filmată cu camera ascunsă.

Iar modificarea termenului nu a fost de natură să risipească incertitudinile.

Ministrul Sănătății, care admite că la mijloc este o eroare de redactare, spune că de vină sunt alții.

"A fost o eroare de redactare. Nu pot să îmi asum eu, pentru că nu am redactat eu ordinul. Dar punctul meu de vedere a fost clar de la început: nu mai mult de 48 de ore!", susține Alexandru Rafila.

"În Ordinul modificat, publicat deja în Monitorul Oficial, se stabilește ca antibiotice în regim de urgență să fie eliberate pentru 48 de ore, nu pentru 72 de ore, așa cum se specifica în documentul inițial. Pe de altă parte, în acest Ordin nu mai apare acea Anexă nr. 2, care făcea referire la modelul de prescripție medicală", a relatat Cristina Ștefan, corespondent Antena 3 CNN.

Farmaciștii vor fi obligați să raporteze zilnic eliberarea tuturor antibioticelor. 

În acest context, Colegiul Farmaciștilor din București a propus retragerea integrală a Ordinului privind eliberarea antibioticelor și rediscutarea acestuia cu toți profesioniștii din domeniul Sănătății. 

×
TOP articole
x close