Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii intenţionează să cumpere 10 roboţi chirurgicali pentru centrele universitare din ţară

Ministerul Sănătăţii intenţionează să cumpere 10 roboţi chirurgicali pentru centrele universitare din ţară

1 minut de citit Publicat la 19:53 08 Iul 2009 Modificat la 19:53 08 Iul 2009
Ministerul Sănătăţii intenţionează să cumpere 10 roboţi chirurgicali pentru centrele universitare din ţară
Are sau nu România nevoie de roboţi chirurgicali? Aceasta e întrebarea care îi frământă pe medici într-un moment în care Ministerul Sănătăţii doreşte achiziţionarea altor zece roboţi. Pionierul acestor intervenţii chirurgicale, un român stabilit în Franţa, tranşează problema din start - ţara noastră nu poate rămâne în urmă, iar pacienţii români sunt la fel de importanţi ca şi cei din Franţa sau Statele Unite, acolo unde se fac mii de astfel de operaţii.

Doctorul Adrian Lobonţiu lucrează de aproape 20 de ani în Franţa. A fost primul medic din lume care a efectuat o operaţie cu ajutorul roboţilor chirurgicali. Din 1997 până azi, medicul a efectuat peste 1.200 de intervenţii chirurgicale cu ajutorul roboţilor. Este, aşadar, cel mai în măsură să vorbească de chirurgia robotică.

?Eu compar această revolutie în chirurgie cu revoluţia în aviatică, introducerea pilotului automat. Stând la consolă, avem impresia că am fi cu mâinile şi cu ochii în interiorul pacientului, păstrând în acelaşi timp caracterul minim invaziv al operaţiei? spune el.

Adică fără tăieturi şi fără sângerare.
Există riscuri, dar sunt reduse la minimum pentru că fiecare gest al chirurgului este controlat de 1300 de ori pe secundă, orice tremur al mâinilor chirurgului este eliminat de computer.

În chirurgia abdominală, în cancerul de colon, în rezecţiile hepatice sau pentru operaţiile de by-pass coronarian, roboţii şi-au arătat eficienţa. România are şi ea două astfel de aparate, unul la Institutul Fundeni şi unul la Spitalul Floreasca. Dr. Adrian Lobonţiu e de părere că e nevoie de mai mulţi, pentru ca pacienţii români să fie trataţi cât mai bine.

Ministerul Sănătăţii intentioneaza să achiziţionete alţi 10 roboţi chirurgicali. Ei ar urma să ajungă în marile centrele universitare. Doctorul Adrian Lobonţiu spune că astfel cei mai buni chirurgi din România nu vor mai dori să plece să muncească în străinătate. Vor avea în ţară tehnologiile care să le permită să-şi facă meseria la cele mai înalte standarde.

Antena 3

×
Etichete: Franta medic doctor
x close