Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii: Institutul Inimii din Târgu Mureş se va redeschide

Ministerul Sănătăţii: Institutul Inimii din Târgu Mureş se va redeschide

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 20:36 31 Mai 2013 Modificat la 20:36 31 Mai 2013
Ministerul Sănătăţii: Institutul Inimii din Târgu Mureş se va redeschide
Foto: pharmas.co.uk
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş va fi redeschis ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, lansat vineri în dezbatere publică pe site-ul MS.

Conducerea Institutului Inimii va fi asigurată de un manager şi un comitet director, potrivit legislaţiei în vigoare. Până la ocuparea posturilor prin concurs, conducerea institutului se numeşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se precizează în proiectul Ministerului Sănătăţii.

Proiectul mai prevede că institutul se finanţează integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.

Patrimoniul pe care l-a avut institutul înaintea desfiinţării şi transferării către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va fi preluat de noua structură, respectiv Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, pe bază de protocol de predare-preluare, încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, se mai arată în proiectul aflat în dezbatere publică până la 30 iunie.

Bani sunt, inimi sunt, dar la Institutul Inimii din Târgu Mureş nu se pot face transplanturi de cord. Motivul - instituţia nu are personalitate juridică.

Ministrul Sănătăţii: Transplantul de cord de la Institutul Inimii se va relua din toamnă

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor îl acuză pe medicul Raed Arafat că este vinovat de desfiinţarea spitalelor, inclusiv a Institutului Inimii din Târgu Mureş.

Arafat îi răspunde "şefului Inimii": Institutul există, funcţionează. Problema cu personalitatea juridică este închisă

 
Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara, la mijlocul lunii, că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată acestei noi situaţii.

Citeşte şi România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe





×
x close