Antena 3 CNN Actualitate O eroare de la Ministerul Sănătăţii a creat haos în spitale. Un angajat a trimis o somație greșită privind vaccinarea COVID

O eroare de la Ministerul Sănătăţii a creat haos în spitale. Un angajat a trimis o somație greșită privind vaccinarea COVID

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 12:51 08 Ian 2021 Modificat la 12:51 08 Ian 2021
O eroare de la Ministerul Sănătăţii a creat haos în spitale. Un angajat a trimis o somație greșită privind vaccinarea COVID
Sursa foto: Hepta

UPDATE - Cei de la Direcţiile de Sănătate publică au fost anunţaţi iniţial că până în această seară trebuie să încheie vaccinarea pentru etapa I, doar că, era vorba despre o eroare. 

Astfel, Ministerul Sănătăţii a trimis, ulteior, o altă adresă, o rectificare, în care preciza că până astăzi trebuie să se încheie doar programările în vederea vaccinării personalului medical. 

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare-19, trimiterea acestei adrese nu înseamnă că nu se mai pot face programări pentru cadrele medicale și după această dată.

---------------

Ştirea iniţială

Ministerul Sănătăţii vrea să grăbească vaccinarea împotriva COVID-19 la noi în ţară.

Într-o adresă trimisă Direcţiilor de Sănătate Publică, ministerul le cere să încheie până diseară, la ora 20.00, programările pentru imunizarea personalului din etapa I. 

Solicitarea vine în contextul în care trebuie deja începute programările pentru etapa a II-a, când vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc şi lucrătorii din domeniile esenţiale. 

MS: Programările pentru imunizarea personalului din etapa I să încheie până diseară, ora 20

În acelaşi timp, vicepremierul Kelemen Hunor spune, într-un interviu acordat RFI, că Guvernul va adopta săptămâna viitoare o ordonanţă pentru îmbunătăţirea campaniei de comunicare în legătură cu vaccinul. 

O campanie de informare care ar urma să conţină mesaje "cu mai multe emoţii".

"Pe tema vaccinului, suntem la început, am început bine, mai e nevoie de o ordonanţă de urgenţă prin care putem intesifica această campanie. Probabil că săptămâna viitoare se va adopta. Se va intensifica în mass-media și în tot ce înseamnă căi de comunicare online, televiziuni, radiouri, printuri și așa mai departe. 

Trebuie să existe un conținut în această comunicare, un conținut foarte-foarte bine pus la punct din punct de vedere științific. După aceea, sigur, trebuie găsite acele forme, modalități, prin care oamenii pot fi convinși. Se va intensifica această campanie, atâta pot să vă spun și sunt convins că va fi o campanie profesionistă", a spus vicepremierul.

Kelemen Hunor, lecţii de comunicare: Trebuie oameni care transmit mesaje mai personale și cu mai multe emoții

Kelemen Hunor spune că "trebuie găsite acele modalități prin care poți să-i convingi pe cei care sunt sceptici, dar sunt convins că în câteva zile acest lucru se va schimba și așa cum a fost și în celelalte campanii, nu numai la noi, peste tot, în fiecare zi se găsesc alte modalități și eu zic că va fi ok. 

(...) Exemplele personale sunt importante și bineînțeles, dincolo de medici, dincolo de oameni de știință, trebuie să venim și cu alte personalități, cu alți oameni care transmit mesaje mai personale și cu mai multe emoții", a adăugat Kelemen Hunor.

Situaţia vaccinărilor COVID până în prezent

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 7 ianuarie, ora 17.00, este următoarea:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 17.846.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) – 76.400.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 62 reacții comune și minore, dintre care:
- 27 reacții de tip local;
- 35 reacții generale;

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 264 reacții comune și minore, dintre care:
- 119 reacții locale cu durere la locul injectării;
- 145 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie);

Alte cinci reacții sunt în curs de investigare.
 

×
x close