"Fondurile necesare pentru asigurarea medicamentelor oncologice specifice, necesare tratamentului bolnavilor cu afecţiuni oncologice sunt asigurate în cadrul Programului naţional de oncologie. În proiectul de buget pentru anul 2013, sumele alocate depăşesc 1 000 000 de lei. Mai mult, începând cu 1 martie 2013, finanţarea programului va fi transferată la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere specificul curativ al acestuia", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că, în prezent, caută o soluţie care să asigure continuitatea în asigurarea nevoilor pacienţilor.
Blestemul revoltător care cade peste bolnavii de cancer. Sunt din nou loviţi de criza citostaticelor
Potrivit datelor transmise de către Compania Naţională Unifarm SA, în prezent, dintre cele 24 medicamente apreciate ca deficitare, 14 medicamente există în stoc (exemple: Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum), fiind achiziţionate prin procedura de nevoi speciale, iar trei dintre ele (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar) vor intra în depozitele Unifarm până la sfârşitul acestei luni. Pentru restul medicamentelor, negocierile se află în fază avansată, potrivit sursei citate.
"Toate aceste medicamente sunt la Unifarm SA şi se află la dispoziţia spitalelor. De asemenea, acestea sunt afişate în sistemul electronic de achiziţie SEAP", se mai arată în comunicat.
Ministerul Sănătăţii mai precizează că spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Unifarm. De asemenea, compania a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente şi modalitatea de contractare.
După aprobarea bugetului 2013, Ministerul Sănătăţii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o sumă cuprinsă între 500 000 şi 1.000.000 de euro, pe care Unifarm să o utilizeze în achiziţionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului financiar între plata făcută la furnizor, în avans, la cumpărare sau la 30 de zile, şi decontarea serviciilor medicale de către casele de asigurări la 210 zile.
Precizările ministerului vin după aparţia ce în presă a unor articole referitoare la fondurile alocate medicamentelor oncologice şi la faptul că Guvernul nu ar dori să rezolve aşa-numită criză a citostaticelor.