"Spitalele din Romania utilizeaza ghiduri nationale si internationale precum si protocoale specifice de tratament in cazul marilor arsi. Dupa incendiul din data de 30 octombrie, Ministerul Sanatatii a transmis din nou catre unitatile sanitare care au preluat in ingrijire ranitii de la Colectiv aceste protocoale", se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
Infectiile instraspitalicesti reprezinta, pe plan international, una ditre complicatiile cele mai frecvente ale pacientilor cu arsuri majore. Conform studiilor de specialitatea in acest domeniu, 75% dintre decesele pacientilor cu arsuri sunt asociate cu complicatii infectioase si/ sau leziuni pulmonare.
Infectiile reprezinta doar unul din multipli factori determinant ai prognosticului in cazul pacientului cu arsuri.
Principalul factor care a determinat decesul pacientilor raniti in incendiul din 30 octombrie este reprezentat de leziunile pulmonare grave, se mai arată în comunicat.
Pentru tratamentul adecvat al infectiilor nosocomiale, spitalele au avut la dispozitie mediactia si mijolacele terapeutice necesare. Acestea au fost asigurate prin programul destinat pacientului critic. Daca pentru anul 2015, acest program avea prevazut un buget de peste 200 milioane lei, dupa accident acesta a fost suplimentat cu 23,6 milioane de lei, la nivelul solicitarilor transmise de spitalele care au preluat victimele