Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa şi Germania derulează deja campanii de informare a publicului, ca urmare a numeroaselor reacţii adverse şi infecţii semnalate de medicii dermatologi, în cazul pacienţilor tatuaţi cu henna neagră.
Ministerul Sănătăţii din România a decis de asemenea să se implice în această mişcre, printr-o campanie de informare cu privirea la riscurile pe care le implică tatuarea cu henna.
Henna, lawsonia inermis, este o plantă care provine din zonele tropicale sau subtropicale din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Sudul Asiei şi este folosită, de mii de ani, pentru vopsirea părului. Cu adaosuri sintetice, săruri metalice şi alţi coloranţi din plante, se poate produce o gamă de culori. Cel mai adesea calitatea acestor ingrediente este îndoielnică.
În ultimii ani, moda tatuajelor a cunoscut o largă răspândire în Europa, acest lucru determinând folosirea compuşilor din henna în tatuarea temporară. Ca şi în cazul vopselei de păr, adăugarea unor ingrediente necunoscute s-a practicat şi cu henna în cazul tatuajelor.
Tatuajele cu henna neagră nu sunt tatuaje definitive şi se estompează în câteva săptămâni. Pentru a se obţine culoarea neagră a tatuajelor şi pentru a le prelungi durata, se adaugă la henna o concentraţie mare de coloranţi.
Potrivit comunicatului Ministerului Sănătăţii, coloranţii adăugaţi plantei pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile. Aceste reacţii alergice se pot manifesta prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul.
Aceste reacţii pot cauza poli-sensibilitate, în special în cazul cauciucului, hainelor şi încălţămintei sau al vopselelor de păr în care se folosesc astfel de coloranţi, dar şi în cazul produselor care conţin substanţe comparabile, cum ar fi produsele de protecţie la soare şi anumite medicamente. Această sensibilizare poate împiedica practicarea unor anumite profesiuni, cum ar fi coafatul. O astfel de sensibilizare este din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece afectează copiii sau adolescenţii şi poate afecta viaţa zilnică şi profesională a acestora. Trebuie, de asemenea, precizat faptul că această sensibilizare este ireversibilă şi durează toată viaţa.
De obicei, tatuajele temporare cu henna neagră se fac în timpul verii, mai ales în cadrul evenimentelor în aer liber. Deoarece efectele adverse apar abea după trei, patru zile, turiştii nu mai pot confrunta artistul care i-a tatuat. Lipsa consecinţelor îi face deci pe tatuatori să nu se îngrijească de calitatea şi siguranţa pastei cu care efectueză tatuajul.
Cum se poate recunoaşte henna neagră? De obicei, pasta naturală de henna este verzui-maronie sau verde-maroniu foarte închis. În cazul în care culoarea pastei artiştilor/pictorilor care fac tatuajul este mai închisă, este cel mai probabil că la pastă au fost adăugaţi coloranţi şi deci trebuie evitată.
Antena3.ro