Ministerul Sănătăţii intenţionează să construiască 28 de spitale în ţară. Deşi este doar pe hârtie, planul pentru ridicarea clădirilor are deja o factură de câteva milioane de euro. Numai studiile de fezabilitate costă 5,6 mililioane de euro. Compania care a câştigat licitaţia a încasat însă aproape dublu, 10 milioane de euro.
Povestea a început în primăvară, când Eugen Nicolaescu şi-a anunţat intenţia de a construi 32 de spitale în România. Guvernul n-a aprobat 32, ci doar 28. Chiar şi aşa, planul presupunea o investiţie de 3 miliarde de euro. A urmat licitaţia pentru studiile de fezabilitate. Un astfel de studiu costă în mod normal circa 200.000 de euro, deci aproximativ 5,6 mililioane pentru toate cele 28 de spitale, însă firma care le-a făcut a primit 10 milioane.
Mai mult, cele 28 de studii de fezabilitate seamănă izbitor între ele, chiar dacă statul român le-a plătit ca studii distincte. Motivul, spun autorităţile, este că spitalele vor fi asemănătoare în proporţie de 95%. Asta înseamnă acelaşi studiu plătit de stat de 28 de ori.
Iar povestea a continuat. Încântat de studiu, ministerul a mai dat aceleiaşi firme 13 milioane de euro, fără licitaţie, pentru un master plan privind proiectarea spitalelor.
Documentul nu este gata, deşi a fost plătit, iar în tară au început licitaţiile pentru desemnarea constructorilor. Culmea este că nici măcar medicii nu văd rostul noilor spitale. Potrivit şefului camerei federative a medicilor, Dan Pereţianu, nu prea mai sunt cadre medii specializate şi instruite pentru spitalele noi.
Nimeni nu ştie exact când vor fi ridicate spitalele. Dar este aproape sigur că se vor cheltui mai mult de 3 miliarde de euro. Deja pentru spitalul din Slatina suma a fost mărită cu 31%. Cel mai probabil coeficientul va fi aplicat şi pentru restul spitalelor.
Antena 3