Ministerul Justiţiei se află într-o situaţie delicată- are de plătit 800 milioane de lei (circa 200 milioane de euro) judecătorilor şi procurorilor care au obţinut în instanţă o serie de drepturi salariale.
Cifra se referă doar la sentinţele definitive, dar pe rol se mai află mii de alte procese nefinalizate, prin care magistraţii solicită mai multe feluri de sporuri.
Practic, în momentul de faţă, Ministerul Justiţiei se află în faţa unui blocaj financiar ? care riscă să se perpetueze, având în vedere faptul că încă mai sunt procese în curs de judecată ? pentru care nu există o soluţie, scrie Gândul.
Executivul nu pare să aibă soluţie pentru ieşirea din criză, mai ales că propunerea sa de a plăti eşalonat restanţele salariale a fost respinsă de Curtea Constituţională.
Ministrul Justiţiei consideră că ?eliminarea discrepanţelor din sistem şi promovarea cât mai curând posibil a unei legi a salarizării care să reglementeze toate problemele apărute până acum? este singura soluţie pentru a ieşi din această criză. ?Sper ca prin structurarea bugetului pe 2009 să putem ieşi din această situaţie care e nedreaptă pentru unii dintre magistraţi şi incomodă pentru Ministerul Justiţiei.
De altfel şi CSM se pronunţă pentru un act normativ privind salarizarea în domeniul Justiţiei, proiect la care a colaborat cu Ministerul Justiţiei.
Antena3.ro