"Aş recomanda Ministerului Educaţiei să nu mai caute responsabili printre profesori", a declarat, la Radio News FM, Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret.
"Avem de-a face cu cadre didactice care sunt total nemulţumite de remuneraţiile foarte mici primite pentru acest examen extrem de important, ne confruntăm cu o criză fără precedent a resurselor umane în acest domeniu, sunt din ce in ce mai puţini dascăli care vor să participe la aceste examene. Acuz organizatorii nu profesorii, pentru că am cerut de ani de zile un contract în care să fie trecute obligaţiile cadrelor didactice dar şi drepturile lor", a încheiat Marius Nistor
Fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la rândul ei că nu crede "că profesorii sunt implicaţi în ce s-a întâmplat aici. Ca să clarificăm lucrurile din start, pe site au fost puse subiectele dar nu şi cerinţele faţă de aceste texte, deci aceste cerinţe au fost devoalate de către cineva. Cred că cei care au responsabilităţile organizării examenului de bacalaureat", a precizat Ecaterina Andronescu, la Radio News FM.
În ultimii ani nu a existat nici un BAC fără scandal. În 2007, subiectele pentru bacalaureat au fost modificate cu doar câteva zile înainte de începerea examenelor, deşi au fost declarate definitive încă din februarie. Versiunea finală a fost publicată pe 19 februarie 2007, prezumându-se că aceasta e corectă şi definitivă. Totuşi profesorii au semnalat greşeli în toate subiectele.
Cel mai notoriu scandal a fost cel din 2006, când un ziarist a reuşit să cumpere subicetele cu aproape 12 ore înaintea începerii probei. Jurnalistul a obţinut variantele de subiecte contra sumei de 500.000 de lei vechi.
Şi tot legat de subicetele de la bacalaureat, în acest an, 40 de profesori au contestat subiectele la limba şi literatura română pentru proba orală. Ei susţineau că marii scriitori români au fost scoşi din programă, iar în schimbul acestora au fost introduse întrebări din raportul Tismăneanu.
Antena3.ro