Sindicaliştii din sectorul chimic şi petrochimic ameninţă cu proteste ample de stradă, în cazul în care statul român va elimina subvenţiile de care beneficiază combinatele din industrie. Angajaţii vor ca aceste subvenţii să rămână în vigoare până la finalul lui martie 2011, şi dau vina pe companiile mari de gaze pentru preţul ridicat pe care-l plăteşte populaţia.
"Tariful de distribuţie a gazelor pentru populaţie nu este cel real, iar ANRE nu vrea să analizeze acest lucru ca să nu se pună rău cu multinaţionalele, care mereu cer creşteri de preţuri, chiar dacă achiziţionează gaze cu reducere de 17%", susţine Achille Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie, citat de Mediafax.
Liderii de sindicat spun că eliminarea subvenţiilor ar provoca pierderi de 1-2 procente din PIB. Mai mult, peste 10.000 de angajaţi din domeniu ar fi trimişi în şomaj.
Cererile sindicatelor din chimie şi petrochimie vin la câteva săptămâni după ce patronul unuia dintre cele mai importante concerne din petrochimie, omul de afaceri Ioan Niculae ameninţa că va închide cele cinci combinate de îngrăşăminte chimice până la sfârşitul lunii noiembrie.
Omul de afaceri spune că e nevoit să facă asta pentru că la 31 octombrie expiră contractul de achiziţie de gaze la preţ subvenţionat pe care îl avea încheiat cu statul. Toate combinatele deţinute de Niculae consumă doar gaze din producţia internă, la un preţ pe jumătate cât cel de import, din care 30% este suportat de stat. Practic, Ioan Niculae a beneficiat în acest an de o subven ţie mascată de 100 de milioane de dolari.
Sindicaliştii au ieşit în stradă