Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Economiei a declarat situaţie de urgenţă din cauza gerului. Vezi în ce constă măsura (VIDEO)

Ministerul Economiei a declarat situaţie de urgenţă din cauza gerului. Vezi în ce constă măsura (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 16:54 25 Ian 2010 Modificat la 16:54 25 Ian 2010
Ministerul Economiei a declarat situaţie de urgenţă din cauza gerului. Vezi în ce constă măsura (VIDEO)
Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri (MECMA) a declarat, luni, situaţie de urgenţă, în urma temperaturilor foarte scăzute înregistrate în ultima perioadă, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Măsura a fost luată în urma reuniunii Comisiei de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, la care a participat şi ministrul Adriean Videanu.

Citeşte comunicatul Ministerului Economiei (pdf)


În urma unei analize solicitate de Transgaz, comisia "a confirmat existenta condiţiilor de declarare a situaţiei de urgenţă şi a dispus ca, începând cu data de 25 ianuarie 2010, ora 14:15, Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale să ia măsurile operative necesare", se precizează în comunicatul MECMA.

"Acest lucru înseamnă, pe de o parte, oprirea furnizării gazelor naturale pentru consumatorii întreruptibili şi, pe de altă parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite S.N.T.G.N. TRANSGAZ să gestioneze operativ sistemul, astfel încât populaţiei să i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, căldurii şi apei calde în condiţii de siguranţă", se mai arată în comunicat.



Directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice, Bogdan Mihai Becheanu, susţine că, în acest moment, "RADET-ul nu are nicio avarie".

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, precizează că măsura privind declararea situaţiei de urgenţă "este dată în ideea protejării populaţiei".




Depozitele de gaze erau "pline ochi" acum două luni

În noiembrie 2009, Adriean Videanu dădea asigurări că depozitele de gaze sunt "pline ochi" şi că, că în urma negocierilor cu importatorii de gaze naturale, nu există premise pentru scumpirea gazului natural.

"Atâta timp cât România va putea să asigure din producţia internă consumul casnic, încălzirea populaţiei şi consumul industrial, o va face fără niciun fel de rezervă pentru că toată lumea va câştiga. (...) Am găsit înţelegere la importatorii de gaz, astfel încât să dăm o mână de sprijin industriei româneşti. E pentru prima dată când, după 20 de ani, depozitele de gaze sunt pline ochi, cum spune românul", declara atunci Videanu.



Ministrul Videanu, la a doua situaţie de urgenţă

Aceasta nu este pentru prima dată când ministrul Economiei, Adriean Videanu, recurge la o astfel de măsură. În urmă cu un an, pe 7 ianuarie 2009, Videanu a decis să declare "starea de urgenţă" (corectată apoi în "situaţie de urgenţă"), după ce Rusia a sistat întreg tranzitul de gaze naturale de pe teritoriul Ucrainei destinat Europei.

Videanu califica atunci măsura drept un "instrument legal" prin care agenţii economici, în principal Transgaz, să poată gestiona operativ sistemul de transport, în ordinea priorităţilor stabilite la Ministerul Economiei.

În plus, decizia urma să înlesnească procedurile de livrare a combustibililor alternativi, perioada necesară licitaţiilor fiind redusă.

Vremea continuă să se răcească

Potrivit meteorologilor, vremea se va menţine rece şi în următoarea perioadă, după ce luni dimineaţă temperatura medie la nivel naţional a scăzut la -17,9 grade Celsius. Valorile termice din următoarele trei zile se vor menţine, astfel, cu mult sub zero grade.

Joi, vremea începe să se încălzească uşor, însă nu suficient de mult încât să fie depăşită temperatura de îngheţ. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -6 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 şi -2 grade.

Antena3.ro

×
x close