Proprietarul Palatului Ştirbei din Capitală a dat în judecată Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, pe Kelemen Hunor şi pe Theodor Paleologu. Ovidiu Popescu a intentat proces în urma "tergiversării ilegale" a eliberării avizelor necesare pentru includerea palatului într-un complex multifuncţional. Proprietarul solicită daune materiale în valoare de 5,7 milioane de euro, informează Mediafax.
"Absenţa unui răspuns din partea Ministerului în termenul legal de 30 de zile, urmare a plângerii prealabile formulate de proprietarul Palatului Ştirbei, l-a determinat pe acesta să cheme în instanţă Ministerul şi în solidar miniştrii responsabili Hunor şi Paleologu, în conformitate cu legislaţia în vigoare", au declarat reprezentanţii proprietarului Palatului Ştirbei.
?După mai mult de un an de tergiversări ilegale, timp în care Palatul Ştirbei a continuat să se degradeze, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional neglijează să elibereze avizul pentru PUZ Complex multifuncţional Calea Victoriei nr.107, ceea ce a dus la cauzarea unui prejudiciu de peste 5,5 milioane euro până în acest moment", au adăugat aceştia.
Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a clasificat procesul intentat de proprietaruluil Palatului Ştirbei drept ?o comicărie?. "Eu nu fac concesii. Fiind vorba de un monument de categoria A, decizia ministerului este suverană, nu poate fi contestată. Domnul Popescu să dea în judecată Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Mie mi se pare o comicărie povestea asta", a declarat Paleologu. Kelemen Hunor nu a putut fi contactat.
Dosarul a fost depus la Curtea de Apel Bucureşti, în cursul săptămânii trecute.
Palatul Ştirbei a fost construit în prima jumătate a secolului al 19-lea. Între 1849 şi 1854 a funcţionat ca palat domnesc, iar apoi, până în 1948, ca reşedinţă a familiei Ştirbei-Bibescu. În perioada 1982-1994 a găzduit Muzeul Ceramicii şi Sticlei, iar în 2005 a fost cumpărat de Ovidiu Popescu.
Ovidiu Popescu deţine funcţia de director general executiv al Petrolexportimport, companie specializată în comerţul de combustibili şi al produselor derivate.
Antena3.ro