"Din păcate, am descoperit dovezi ale prezenței militarilor în termen care iau parte la operațiunea specială din Ucraina. Practic, toți acești soldați au fost retrași", susține instituția, citată de BBC.
Este vorba despre militari în termen ruși luați prizonieri de forțele ucrainene.
Ministerul rus a promis că situația nu se va repeta.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, recent, că nu va trimite militari în termen sau rezerviști să lupte în Ucraina și că "obiectivele fixate" pentru intervenția militară sunt îndeplinite de soldați profesioniști.
#RussiaUkraineWar
?? #Russia’s President Vladimir Putin says he will not send conscripts or reservists to fight in Ukraine and that "professional" soldiers fulfilling "fixed objectives" are leading the war. pic.twitter.com/LRjv4agtrr— XLR Media (@xlr_media) March 9, 2022
În Rusia, serviciul militar cu durata de un an este obligatoriu pentru toți bărbații cu vârste între 18 și 27 de ani, cu câteva excepții.
Guvernator rus, înfruntat de familiile soldaților trimiși în Ucraina
Guvernatorul unei regiuni din Siberia a fost înfruntat de cetățeni furioși, care l-au învinovățit pentru că ar fi desfășurat o unitate locală de poliție în Ucraina, unde au membrii acesteia au devenit "carne de tun".
Imaginile confruntării au fost filmate și distribuite pe internet.
Incidentul a avut loc sâmbătă la baza de antrenament a unităților de poliție antirevoltă.
Unii dintre acești polițiști au fost uciși sau capturați în Ucraina.
Filmarea, prezentată luni de Radio Europa Liberă (RFE), arată un schimb aprins de replici între Serghei Țiviliov, guvernatorul regiunii Kemerovo, și cetățenii din orașul Novokuznetsk.
"Au mințit pe toată lumea, i-au înșelat pe toți... De ce i-ai trimis acolo? Nu și-au cunoscut obiectivul... Au fost trimiși drept carne de tun", îl acuză o femeie pe Țiviliov.
Femeia susține că soldații credeau că merg la exerciții militare în Belarus.
Potrivit The Guardian, guvernatorul nu ar fi, de fapt, responsabil pentru decizia de desfășurare a unității.
Această decizie ar fi fost luată de Garda Națională, o forță militară direct subordonată președintelui Vladimir Putin.