Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Agriculturii vrea suspendarea ratelor la bancă pentru fermieri. 16.000 de producători au cerut acest lucru

Ministerul Agriculturii vrea suspendarea ratelor la bancă pentru fermieri. 16.000 de producători au cerut acest lucru

cartofi
Cartofii conduc topul scumpirilor în 2024. Foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    18 Sep 2024   •   17:30

Producătorii agricoli afectaţi de secetă vor putea solicita suspendarea rambursării datoriilor, precum şi a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente, până la finele anului 2025.

Prevederea ar fi valabilă pentru contractele de credit sau de leasing încheiate cu bănci sau instituţii financiare nebancare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024 (...) însoţită de copia proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiate pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anilor 2022, 2023 şi 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024", se arată în document, conform Agerpres.

O altă condiţie pe care fermierii trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de măsura de suspendare a ratelor este ca dobânda la credite, percepută de către creditor, să fie mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.
Un număr de peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafaţa de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.

Cea mai mare parte a acestor suprafeţe sunt afectate până la calamitate totală, cu procente cuprinse între 50% şi 100%, se arată în document.

Pentru celelalte culturi din primăvara anului 2024 în special porumb şi floarea soarelui, plante perene, plantaţii pomicole, plantaţii viticole sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafaţă totală la nivel naţional, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.

×
Subiecte în articol: seceta fermieri rate bancare
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close