Antena 3 CNN Actualitate Minerii, energeticienii și metalurgiștii din toată țara protestează în fața Guvernului. Ei amenință că vor intra în grevă

Minerii, energeticienii și metalurgiștii din toată țara protestează în fața Guvernului. Ei amenință că vor intra în grevă

proteste mineri
Oamenii sunt nemulțumiți de modificările aduse recent în noua lege a pensiilor / sursă foto: Antena 3 CNN
de Cătălina Iordache    |    17 Oct 2024   •   13:43

Sute de mineri, energeticieni şi siderurgişti protestează joi, 17 octombrie, în faţa Guvernului, pentru a-și striga nemulțumirile față de modificările aduse recent în noua lege a pensiilor. Oamenii spun că proiectul îi afectează în mod direct și că-i defavorizează pe cei care au lucrat în condiții grele.

Aproximativ 1000 de persoane își strigă nemulțumirile în fața Guvernului.

Foștii angajați spun că pensiile lor ar urma să fie mult mai mici, odată cu modificările aduse la legea pensiilor.

Printre aceștia se numără și cei care încă lucrează și susțin că 
vor ieși la pensie cu un cuantum mai mic sau sunt nevoiți să lucreze mai mult pentru a ajunge la aceleași venituri pe care le-au primit și foștii lor colegi care au ieșit până acum la pensie.

Ei cer eliminarea articolelor din lege care creează discriminare şi revenirea la cele din fosta lege. 

Oamenii sunt veniți din întreaga țară, în special din zona Moldova și Olteniei, dar și din Maramureș, de la fosta mină de uraniu. 

Protestatarii mai spun că cei care au ieșit până acum la pensie s-au trezit cu un cuantum al pensiei mai mic decât cel în plată, astfel încât ei vor rămâne cu acele pensii înghețate ani de zile.

„Minerilor, energeticienilor și siderurgiștilor trebuie să li se păstreze aceleași condiții de pensionare în actuala lege a pensiilor publice la fel ca în cea precedentă, întrucât lucrează și vor lucra în aceleași condiții de muncă foarte grele și periculoase, care au determinat și determină consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a acestora”, a transmis Federația Națională Mine Energie.

De asemenea, nu în ultimul rând, ei spun că „se încalcă principiul contributivităţii deoarece nu se mai acordă punctajul suplimentar pentru salariaţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, sau condiţii speciale decât până la salarial mediu brut naţional, cu toate că zeci de ani s-a plătit până la valoarea salariului fiecăruia”.

×
Parteneri
x close