Antena 3 CNN Actualitate ?Mineriada?. Iliescu învinuit de moartea a 4 persoane

?Mineriada?. Iliescu învinuit de moartea a 4 persoane

?Mineriada?. Iliescu învinuit de moartea a 4 persoane
19 Iun 2007   •   09:00

Fostul preşedinte Ion Iliescu este învinuit în dosarul privind moartea a patru persoane în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 . Potrivit unor surse judiciare, acesta urmează să fie citat pentru audiere la Secţia Parchetelor Militare. Ancheta este o parte desprinsă din dosarul privind mineriada din '90 şi vizează implicarea mai multor ofiţeri în rezervă din Ministerul de Interne în uciderea prin împuşcare a patru persoane, în Piaţa Universităţii. Iniţial, în anchetă au fost puşi sub învinuire generalii Mihai Chiţac şi Gheorghe Andriţa şi alţi trei ofiţeri de Poliţie. Cercetările în cazul lui Ion Iliescu vizează forma sa de participare la infracţiunea de omor.

În timpul mineriadei din iunie 1990, au fost omorâte şase persoane, ancheta în care sunt cercetaţi ofiţerii din Ministerul de Interne şi fostul preşedinte Ion Iliescu vizând doar patru dintre ele. Contextul morţii celorlate două persoane este anchetat în dosarul principal privind mineriada.

Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, că cei vinovaţi de uciderea celor şase persoane, în 13 iunie 1990, sunt ofiţerii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne în momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chiţac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andriţa - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Poliţie în rezervă Călin Traian Ştefan, Costea Dumitru şi Constantin Vasile.

Potrivit magistraţilor militari, ancheta privind mineriada din 1990 - în care sunt cercetate în jur de 20 de persoane, printre care şi Ion Iliescu - include acuzaţii precum subminarea puterii de stat şi a economiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal şi crime împotriva umanităţii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close