Antena 3 CNN Actualitate Mineri falși la Lupeni. Ministrul Energiei: "Aceste lucruri trebuie analizate și rezolvate"

Mineri falși la Lupeni. Ministrul Energiei: "Aceste lucruri trebuie analizate și rezolvate"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seară, că există persoane în rândul minerilor care sunt angajate fictiv și nu lucrează în mină. Acesta a spus că trebuie “curățat” Complexul Energetic Hunedoara.

o_1ev5n94mpvi11492j3j15qj9vb.jpg
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    22 Feb 2021   •   22:36

“În urma acestui protest, chiar din rândul minerilor mi-au venit tot felul de informații că există persoane care sunt angajate și care practic nu lucrează în mină. Sunt angajate fictiv. Aceste lucruri trebuie analizate, rezolvate și curățată Compania (CEH – n.red.) de asemenea practici, pentru a putea pune de o bază solidă.

Nu cred că este o soluție ceea ce s-a întâmplat. Soluția cu plata salariilor oricum era rezolvată prin această ordonanță am dat-o și inițiat-o în urmă cu două săptămâni înainte de pornirea acestui protest”, a afirmat Popescu, la Digi 24.

Oficialul din Guvern a spus că marți se va întâlni cu reprezentanții Termocentralei Mintia, președintele Consiliului Județean Hunedoara și sindicate.

“Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia, în așa fel încât să reușim să punem din această societate plină de datorii, CEH, care practic a fost falimentată cu bună știință de cei de la PSD. Să reușim să facem două societăți care să fie viabile. Una a administrației locale și una în continuarea Ministerului Energiei.

Este realizabil. Am început anul trecut. Suntem pe faza de final. Birocrația juridică din timpul procedurii de insolvență a făcut să dureze procesul atât de mult. Contestația la tabloul crediterilor, acțiuni în instanță de declanșare a falimentului, respingerea acestora. Toate acestea au fost cu termene în instanță care s-au prelungit și s-a ajuns într-o situație în care societatea nu mai are fonduri suficiente. Din extracția de cărbune nu se pot acoperi toate cheltuielile.

Există riscul de autoaprindere a cărbunelui din interiorul acestor mine și trebuie să preîntâmpinăm acest lucru”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii după ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă. 

Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Minerii au fost de acord cu rezultatul negocierilor şi au decis să iasă la suprafaţă, urmând să fie întâmpinaţi de familii.

Ei sunt însă gata să continue protestele, pentru a evita repetarea situaţiei care a dus la întârzierea acordării ajutoarelor financiare timp de 11 luni şi la amânarea salariilor pe ianuarie.

Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa exact înainte ca acordul semnat la Bucureşti să ajungă în subteran

×
Subiecte în articol: Lupeni
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close