"Acum aproape 4 ani, mi-au murit doi colegi, unul, din păcate, chiar înaintea mea, Codlean Iulian. Celălalt, Suciu Ioan a murit, din ce am auzit, când mi-am revenit după patru zile de reanimare. Efectiv s-a închis tot abatajul pe noi, de fapt o parte din abataj, cum spunem noi, de la coloana 29 până la coloana 70.
Vă dați seama, tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă. Au fost 14 ore și jumătate, dar cred că le-aș putea cataloga ca și două săptămâni. Cele mai grele ore din viață. Eu fiind și salvator minier, mi-a fost cel mai greu, având un coleg în față care mă implora să-l ajut și nu puteam. Aia te doare...
Era prins și nu puteam să ajung la el fiind doar o gaură prin care puteam comunica cu el, din cauza fiarelor. Nu puteam să-l ajut cu absolut-absolut nimic, eu fiind tot pe burtă, stând doar pe burtă timp de 14 ore și jumătate", a povestit, cu ochii în lacrimi minerul.
Minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii după ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.
Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă.
Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.
Minerii au fost de acord cu rezultatul negocierilor şi au decis să iasă la suprafaţă, urmând să fie întâmpinaţi de familii.
Ei sunt însă gata să continue protestele, pentru a evita repetarea situaţiei care a dus la întârzierea acordării ajutoarelor financiare timp de 11 luni şi la amânarea salariilor pe ianuarie.
Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa exact înainte ca acordul semnat la Bucureşti să ajungă în subteran
Unul dintre minerii blocaţi în subteran la mina Lupeni a fost scos şi luat cu ambulanţa cu puţin timp înainte de ora 18. El a fost transportat la spitalul din Petroşani, spun surse Antena 3.
El prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie. Incidentul s-a petrecut exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.
Vezi aici galeria foto
În urma negocierilor de luni, ministrul muncii, Raluca Turcan, le-a cerut celor blocaţi în subteran să oprească protestul.
Însă cei din subteran au cerut să vadă acordul, ca primă condiţie pentru a înceta protestul şi a nu intra în greva foamei. Ei spun că nu au încredere în declaraţiile făcute de ministrul Raluca Turcan.
"Acel miner a aşteptat să vadă acordul scris. N-a mai apucat să se bucure de rezultat şi a ajuns la spital", a transmis corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin.