La Traiskirchen, localitate situată la 20 de kilometri de Viena, se află cea mai mare tabără de refugiați de pe teritoriul austriac, relatează Antena 3 CNN.
Aici sunt adăpostiți aproape 1.000 de oameni din Afganistan, Siria și Irak.
"Am reușit să stăm de vorbă cu mulți dintre aceștia. I-am întrebat de unde vin și pe unde au trecut până să ajungă în Austria. Ei bine, toți ne-au spus că au trecut prin Serbia, nicidecum prin România.
Iar asta pentru că România, din punctul de vedere al migranților care ajung aici, în Austria, este o țară cu foarte multe controale, o țară strictă, mult mai strictă decât Serbia.
Astfel, ei o preferă ca țară de tranzit pe aceasta din urmă.
Am discutat cu ei și despre faptul că România a fost umilită prin votul Austriei, care a blocat aderarea la spațiul Schengen.
Și acești oameni s-au declarat dezamăgiți, pentru că România, din punctul de vedere al migranților, este o țară sigură și ar putea să se afle în Schengen.
Am vorbit, de asemenea, cu localnicii, care ne-au spus, la rândul lor, că nu sunt de acord cu decizia cancelarului Austriei, Karl Nehammer.
Potrivit rezidenților, România poate intra fără probleme în spațiul de liberă circulație și, astfel, rudele și prietenii localnicilor nu ar mai trebui să aștepte ore întregi la acele cozi infernale pe care le-am văzut cu toții", a relatat din Traiskirchen corespondentul Antena 3 CNN, Andreea Borboros.
Ce au spus autoritățile austriece despre România, migranți și traficanți
În dimineața în care ministrul de Interne austriac Gerhard Karner se pregătea să voteze împotriva intrării României în Schengen, presa austriacă publica poziția autorităților de la Viena cu privire la rutele migranților care ajung ilegal în Austria.
Potrivit cifrelor prezentate, românii s-ar afla pe locul 4 în topul traficanților, întocmit după naționalitate, iar România este menționată ca țară de tranzit de jumătate din migranții care vin din Bangladesh.
O analiză a Poliției Federale austriece arată că "rutele traficanților trec din ce în ce mai mult prin România și Bulgaria", a scris publicația Kurier.
Concluziile s-ar baza pe interogatoriile la care au fost supuși migranții ilegali și traficanții arestați, dar și pe analiza datelor de geoclocație obținute de la mai multe de 400 de telefoane confiscate.
Din perspectiva Austriei, Bulgaria este țară de tranzit către Serbia sau România. Față de Ungaria, România este considerată o graniță destul ușor de trecut și este aleasă adeseori ca traseu de trecere din Serbia către Ungaria.
Datele Ministerului de Interne austriac mai arată că până la sfârșitul lunii octombrie au fost depuse aproape 90.000 de cereri de azil, o creștere de peste 200% față de anul precedent.
Peste 100.000 de migranți au fost prinși anul acesta în Austria iar 75.000 dintre ei nu fuseseră înregistrați și verificați anterior, precizează autoritățile austriece.
Foto: cancelarul austriac Karl Nehammer