Cert este că, în România, în acest moment, sunt două cazuri confirmate cu tulpina Omicron. Este vorba despre un bărbat din Vaslui și o femeie din Brașov.
De asemenea, pentru alți patru sportivi sunt așteptate rezultatele și, potrivit surselor Antena 3, există o mare posibilitate să apară și al treilea caz confirmat cu tulpina Omicron.
Astfel de secvențieri sunt făcute doar în câteva dintre laboratoarele din țara noastră, iar rezultate durează până la 7 zile.
Vaccinul protejează în fața Omicron. Protecția nu este completă, dar suficientă. Ce spun experții
Vaccinul Pfizer oferă protecție în fața Omicron, noua variantă a virusului SARS CoV-2, susține expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Protecția nu este completă, dar suficientă.
Expertul român a analizat ultimul studiu despre varianta Omicron.
”Vești bune - vaccinarea și infecția naturală anterioară ne protejează de Omicron (nu complet, dar suficient). Studiul făcut pe vaccinul Pfizer arată o scădere a eficacității vaccinului, dar protecția rămâne - Omicron nu a reușit să evadeze imunologic”, a anunțat Răzvan Cherecheș.
Expertul a explicat modul în care acționează noua variantă a virusului. Concluzia este că doza trei a vaccinului devine foarte importantă.
”Partea bună este că Omicron încă folosește receptorii ACE2, la fel ca celelalte tulpini de SARS-CoV-2, ceea ce îl face vulnerabil la anticorpi.
În protecția contra Omicron, devine o chestiune de număr de anticorpi - doza a 3-a devine extrem de importantă la 6 luni după doza 2 sau infecție naturală (ca o modalitate de stimulare a numărului de anticopi circulanți)”, a precizat Răzvan Cherecheș.
Doi români care au călătorit în Africa de Sud s-au infectat cu Omicron, dar numărul ar putea crește dacă testele vor confirma prezența virusului și la alte persoane.