Au venit 50.000 de teste, Unifarm a luat 40.000, spitalul Gerota 1.000, 9.300 au fost sechestrate de un procuror de la Sectorul 1. Acesta dorește să facă o expertiză, chiar dacă acestea ar fi valide.
Între timp, firma producătoare ar fi trebuit să mai trimită în România 180.000 de teste pe care nu le-a mai trimis din cauza problemelor penale.
Antena 3 a prezentat mailul pe care firma l-a primit de la procuror.
Reacția Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București
"Cu privire la informațiile apărute în cadrul emisiunii difuzată la postul Antena 3 la data de 7 aprilie 2020, în care se menționează că o cantitate uriașă de teste este blocată de procurori, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București formulează următoarele precizări:
Într-o cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune (...) au fost ridicate de la sediul unei societăți comerciale un număr de 684 de teste inscripționate Core Test - One Step Test Kit care erau prezentate, în mediul online, drept teste rapide pentru depistarea infecției cu Covid-19 și de la o altă societate comercială un număr de 9.360 de teste inscripționate VivaDiag Covid-19 IgM/IgG Rapid test, care încheiase un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect 10.000 de teste către prima societate comercială.
În cuprinsul prospectului întocmit de producătorul chinez se menționează, în mod expres, că testele nu pot fi folosite pentru diagnosticarea Covid-19, iar prin adresa nr. 3653/25.03.2020 Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș a comunicat că testul VivaDiag Covid-19 evidențiază anticorpii ce apar după o infecție (recentă sau mai veche) și nu sunt folosite pentru identificarea pacienților aflați în perioada de incubație sau pe cei aflați în infecție acută la debutul acesteia", se arată în comunicatul procurorilor.