Sute de cetăţeni care provin din zone de conflict precum Siria, Irak şi Afganistan au depus anul acesta cereri de azil în România. Conform Inspectoratului General pentru Imigrări, din totalul de 744 de solicitări, au fost soluţionate 691.
În 224 de cazuri statul a acordat o formă de protecţie internaţională. Astfel, 109 persoane au primit statut de refugiat, iar 115 au protecţie subsidiară, adică nu vor fi repatriaţi din cauză că viaţa le-ar fi pusă în pericol sau ar putea fi persecutaţi.
Peste 107.000 de cetăţeni străini cu drept de şedere în România au fost înregistraţi în primul semestru din 2015. Mai mult de jumătate dintre aceştia au venit din afara spaţiului economic european.
Străinii care s-au stabilit în România preferă în cea mai mare parte judeţele dezvoltate din punct de vedere economic precum şi centrele universitare. Astfel, cei mai mulţi au ales Capitala Bucureşti, sau judeţele Timiş, Iaşi, Cluj şi Ilfov.
Cât priveşte scopurile pentru care aleg ţara noastră, acestea sunt în 75% din cazuri reîntregirea familiei, educaţia sau găsirea unui loc de muncă.
Datele statistice arată şi că peste 1.000 de persoane au fost depistate fără drept de şedere legală, cu aproape 5% mai mult decât în 2014. Dintre acestea, 862 au primit decizie de returnare de pe teritoriul României, iar 86 de cetăţeni au fost îndepărtaţi sub escortă.