Imaginile false create cu Inteligența Artificială, în care mulți români se pretind drept ceea ce nu sunt și se plâng că nu sunt apreciați, inundă internetul, iar fenomenul este în creștere, arată Antena 3 CNN.
Postările bazate pe aceste falsuri, destul de ușor de depistat, atrag zeci de mii de aprecieri, distribuiri și comentarii.
Succesul lor ține, între altele, de faptul că mulți dintre urmăritorii celor ce postează nici nu-și pun problema dacă fotografiile sau clipurile la care sunt expuși sunt sau nu reale, ci, pur și simplu, le iau ca atare.
În România, fenomenul se suprapune cu recentul scandal al promovării candidaților suveraniști pe TikTok.
"Atinge tasta AMIN și vei primi gratuit pentru tine și pentru familia ta rugăciunea preotului, iar el te va îndruma să înveți cuvântul lui Dumnezeu, astfel încât să scapi (sic!) de viața ta plină de suferință", este mesajul citit de o voce artificială, ce însoțește un clip cu Iisus Hristos mergând pe un peron de gară într-un oraș neprecizat, pe ninsoare, în timp ce din spatele său se apropie o garnitură feroviară.
E adevărat că multe pagini cu tematică religioasă recurg la produse ale Inteligenței Artificiale pentru a construi prezentări mai atrăgătoare și a atrage mai mulți followeri.
Pe de altă parte, înșiși românii recurg la astfel de instrumente, pentru a se prezenta într-o ipostază spectaculoasă, chiar dacă falsă, și generatoare de like-uri. Pe baza falsurilor, autorii postărilor în cauză pretind aprecierea urmăritorilor lor.
De multe ori, numărul interacțiunilor generate de paginile și postările cu imagini false îl depășește pe cel obținut de artiști români celebri, oameni de cultură sau politicieni.
"Dacă te uiți la cum sună postările respective, se vorbește foarte mult despre faptul că cineva a făcut ceva extraordinar și restul lumii nu îl apreciază. Odată cu aceste alegeri, s-a trezit conștiința asta nemulțumită și nevăzută (a celor) care consideră că n-au avut nicio șansă (în viață). Să vorbești, în perioada actuală, despre oameni muncitori și religioși, care nu sunt apreciați, asta menține, practic, această stare de nemulțumire și de tensiune la nivelul întregii societăți", explică Maria Coman, psiholog și realizator Antena 3 CNN.
"Așa cum îi zice și numele, Inteligența Artificială înțelege din ce în ce mai bine și mai repede ceea ce oamenii normali au, poate, nevoie de mai mult timp să înțeleagă. O pagină Facebook se poate schimba în câteva minute. Se pare că asta se întâmplă la scară (largă). Adică mii, zeci de mii de pagini care sunt cumpărate sau preluate și le sunt schimbate numele peste noapte", avertizează Florin Grozea, antreprenor Social Media.
"Cel mai important aspect este că astfel de imagini nu sunt perfecte. O serie lungă de greșeli demonstrează faptul că în spatele lor este Inteligența Artificială. De exemplu, în această imagine, care prezintă un cuplu de fermieri, se poate observa că există greșeli în ceea ce privește mâna bărbatului și degetele acestuia. Se cunoaște faptul că Inteligența Artificială are o vulnerabilitate în ceea ce privește reprezentarea mâinilor ființelor umane. Mai apoi, se pot remarca numeroase greșeli gramaticale în astfel de postări", a relatat Ioana Ciobanu, corespondent Antena 3 CNN.
În documentele SRI desecretizate înainte de anularea alegerilor prezidențiale, se spune că rețelele de socializare pot fi un vehicul esențial de promovare electorală.
Zeci de mii de conturi, create cu ani în urmă și care au avut mult timp o activitate redusă sau zero, au fost reactivate și folosite în scop electoral înainte de alegerile prezidențiale.