Mii de femei din România îşi îmbolnăvesc copiii cu bună ştiinţă. Deşi sunt pe cale să devină mame, nu renunţă la ţigări. E inconştienţă, spun medicii. Una din cinci gravide fumătoare naşte înainte de termen. Asta dacă în decursul celor nouă luni nu pierde fătul.
Fumatul la femeia însărcinată este o acţiune gravă împotriva propriului făt. O singură ţigară degajă, prin ardere, peste 4.000 de substanţe cancerigene, care ajung din sângele mamei în organismul pruncului.
Fumatul poate să determine naşteri premature, poate să determine o greutate mai mică la naştere sau poate să determine oprirea evoluţiei sarcinii, adică moartea fătului în uter. Unul din patru decese cauzate de sindromul morţii subite la copil este atribuit fumatului în timpul sarcinii. De cele mai multe ori însă, efectele se resimt mai târziu.
Cei mici sunt predispuşi la astm bronşic, dar şi diferite forme de cancer. Sunt copii bolnăvicioşi, care răcesc repede, obosesc repede. Au imunitatea scăzută.
Ideal ar fi ca doamnele care vor să devină mame să renunţe la ţigări cu un an, doi înainte de a rămâne însărcinate. Ideal ar fi, evident, nici să nu se apuce vreodată. Şansele unei femei de a rămâne gravidă pe cale naturală scad cu până la 40%, dacă este fumătoare. În România, peste 800.000 de femei fumează cel puţin o ţigară pe zi.