Antena 3 CNN Actualitate Mihnea Costoiu rămâne sub control judiciar în dosarul 'Cutezătorii'

Mihnea Costoiu rămâne sub control judiciar în dosarul 'Cutezătorii'

3 minute de citit Publicat la 19:09 12 Dec 2017 Modificat la 19:09 12 Dec 2017
o_1c15r737o9vuu0h1gdlq1v9hp8.jpg

Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu va fi cercetat în continuare de DNA sub control judiciar în dosarul "Cutezătorii", a decis marţi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mihnea Costoiu a făcut o plângere la instanţa supremă, prin care solicita ridicarea controlului judiciar pus de DNA la începutul lunii octombrie, însă judecătorii i-au respins plângerea ca fiind tardivă.

Tot marţi, instanţa supremă i-a respins fostului jucător de tenis Dinu Pescariu o cerere de modificare a controlului judiciar.

În acest dosar, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundaţiei care îi poartă numele, este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, sunt cercetaţi trei directori din Ministerul Educaţiei - Mihai Păunică, Gabriel Liviu Ispas şi Gabriel Leahu.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adiţional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă "Cutezătorii" din Bucureşti, constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 hectare, fusese dată în folosinţa Fundaţiei Dinu Pescariu.

"Acest act adiţional a fost semnat din partea Ministerului Educaţiei Naţionale de către secretarul de stat Costoiu Mihnea, iar din partea Fundaţiei Dinu Pescariu de către Pescariu Dinu Mihail, fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei. Actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acţiunea în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale, care devenise administrator al Bazei 'Cutezătorii'", susţin procurorii.

DNA mai afirmă că, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei intentase proces Fundaţiei Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, acelaşi minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune.

"La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, cunoscând situaţia juridică a Bazei 'Cutezătorii', la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail şi cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundaţia Dinu Pescariu actul adiţional mai sus menţionat, la contractul de locaţiune (împrumut) iniţial, aflat în proces de reziliere. (...) Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către Fundaţia Dinu Pescariu a unor facilităţi în sumă de 400.000 euro/an", precizează DNA.

Actul adiţional prevedea că facilităţile suplimentare constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an şi facilităţi pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

"În realitate, imediat după preluarea Bazei 'Cutezătorii', Fundaţia Dinu Pescariu îngrădise accesul elevilor şi copiilor la baza materială (...) proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice. De asemenea, Fundaţia Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizării Bazei 'Cutezătorii' (...), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului", mai spun procurorii.

Potrivit DNA, prin această modalitate a fost cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea Fundaţiei Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, este de aproximativ 93,5 milioane de euro şi reprezintă diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească ministerului în urma exploatării construcţiilor şi terenului din Baza "Cutezătorii" din iunie 2009 până în prezent şi chiria plătită efectiv - 9.000 de euro lunar.

×
Etichete: mihnea costoiu DNA
x close