Motivul: proiectul trebuie discutat şi negociat cu oficialii Comisiei Europene, iar asta se va întâmpla cu ocazia vizitei pe care Cîţu o va efectua la Bruxelles.
"Bugetul sigur nu e gata. Se lucrează încă la el.Mâine vom fi în situaţia de a se tranşa cine şi câţi bani primeşte. Nu cred că bugetul va fi "pus pe piaţă" până ce premierul Cîţu nu negociază la Bruxelles, fiindcă trebuie să negocieze.
E adevărat că România şi celelalte state europene au ieşit din regula criteriului de deficit bugetar, de 3%, din cauza pandemiei. Comisia Europeană mai spune însă ceva: că acceptă devieri de la criteriul de deficit, cu condiţia ca acestea să fie provocate de pandemie, nu de proasta guvernare. Anul trecut, a închis (Guvernul liberal, n.r.) cu un deficit pe cash de 9,8% din PIB.
Este imens. Deficitul pe ESA încă nu se ştie. Cu toate giumbuşlucurile făcute - măscuţele luate la de 10 ori preţul, izoletele minune şi altele, care dau de lucru DNA pentru cinci ani - au declarat că au cheltuit 2 miliarde şi s-au împrumutat până la 30. Cu celelalte 28 nu se ştie ce au făcut. Programele de ajutor nu au primit bani. Practic, n-au făcut plăţi.
Mihai Tudose: Cîţu negociază cu U.E. "porcăriile" făcute de Guvern şi oferă la schimb companii de stat interesante pentru unele ţări europene
Aştept să văd şi eu bugetul pe care îl trimit la ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare, n.r.), să văd deficitul pe ESA (deficitul calculat pe metodologia europeană, n.r.) (...)
El (Cîţu, n.r.) va veni la Bruxelles şi cred că asta va fi negocierea: ca UE să accepte şi porcăriile făcute anul trecut, şi porcăriile pe care au de gând să le facă anul ăsta, în schimbul vânzării unor active interesante pentru ţările mari din Uniunea Europeană", a spus fostul prim-ministru.
Guvernul permite companiilor de stat să se împrumute de pe piaţa privată. Dar nu imediat
Premierul Florin Cîțu a anunţat adoptarea unui proiect de lege care va permite companiilor de stat să se împrumute din mediul privat. Proiectul va fi trimis Parlamentului în vederea adoptării.
Proiectul urmăreşte să abroge un act normativ adoptat în legislatura trecută.
"În şedinţa de Guvern a fost aprobat un proiect foarte mult aşteptat de economia privată. Se referă la o lege care, atunci când a apărut, a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, o lege aprobată atunci în Parlament. Proiectul de acum abrogă acea lege, o lege care suspenda dreptul companiilor din România, unde statul e acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat.
Astăzi reparăm acea nedreptate. Din primul moment am spus şi public că vom abroga această lege când veni la guvernare. Noul proiect de lege merge la Parlament.
E un mesaj clar pentru investitori, atât din Româmnia şi din exterior, că acest Guvern e unul care susţine investiţiile, un Guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta", a explicat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu: Planul lor e clar. Cîțu vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi
"Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ.
Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi!
Planul lor e clar. De asta l-au recuperat la Guvern și pe autorul tentativei eșuate de privatizare a sănătății.
Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării", a avertizat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.