Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, părăseşte joi închisoarea, după revocarea tuturor celor patru mandate de arestare, informează
Mediafax. Necolaiciuc a fost extrădat în 20 aprilie 2011 din SUA, pentru a fi judecat pentru prejudicierea companiei cu 70 de milioane de euro.
Tribunalul Bucureşti a admis, joi, recursul lui Necolaiciuc, care reclamase decizia Judecătoriei scetorului 1 prin care i-a fost prelungit mandatul de arestare. Decizia tribunalului este definitivă.
Întrucât şi celelalte trei mandate de arestare au fost revocate în timp, fostul director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc, va fi judecat, în continuare, în stare de libertate, pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro.
Într-unul din cele patru dosare, în 16 februarie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Alături de el sunt judecaţi Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vlăduţ, fost funcţionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi coordonator achiziţii la Serviciul Aprovizionare, toţi acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR, a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General Com Electrica SA Bucureşti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei, furnizorul nefiind neautorizat de Autoritatea Feroviară Română, precum şi fără a fi derulate proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute de lege.
Ulterior, Necolaiciuc a semnat personal, în mod nelegal, instrumente de plată în valoare totală de 55.676.765.698 de lei vechi, reprezentând contravaloarea unor mărfuri "inutile şi cumpărate la suprapreţ", şi a acceptat semnarea nelegală de către alte persoane a unor instrumente de plată. În demersul său, Necolaiciuc a fost ajutat de subordonaţii săi Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Vlăduţ Dragoş Vasile şi Nicolae Alexandru.
În această modalitate, CN CFR ar fi fost prejudiciată cu suma de 71.628.080.358 de lei vechi, pentru care compania s-a constituit parte civilă în cauză.