Antena 3 CNN Actualitate Mihai Gâdea, interviu de excepție cu un lider spiritual mondial, rabinul Solomon Schiff

Mihai Gâdea, interviu de excepție cu un lider spiritual mondial, rabinul Solomon Schiff

5 minute de citit Publicat la 22:44 18 Feb 2019 Modificat la 22:44 18 Feb 2019
o_1d415kj1l1qfb107ino91n7utfj8.jpg
foto: captura Antena 3

Mihai Gâdea a realizat în Statele Unite ale Americii un interviu de excepție cu un lider spiritual mondial, rabinul Solomon Schiff.

Rabinul Schiff este o mare personalitate, un lider marcant al comunității evreiești mondiale, cu o carieră impresionantă, de peste 70 de ani. Este preşedintele fondator al Memorialului Holocaustului din Miami, un monument impunător, inaugurat în anul 1990.

Acestal care a consiliat cinci președinți americani, președinți și prim-miniștri ai statului Israel, Regele și Regina Spaniei, Papa Ioan Paul al II lea, Papa Benedict, Dalai Lama. Președintele Richard Nixon, Jimmy Carter, George Bush senior, Bill Clinton, George Bush junior, John Kerry, Johannes Rau, președintele Germaniei, pentru fiecare a fost o sursă de inspirație în lupta pentru pace și împotriva antisemitismului.

MIHAI GÂDEA: Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați primit în casa dumneavoastră. E o onoare și un privilegiu pentru noi. Vreau să vă mulțumesc din inimă pentru gestul dumneavoastră.

Am aflat că atunci când erați foarte tânăr și vedeați ce se întâmpla în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Holocaustul – cea mai întunecată pagină din istoria omenirii – ați discutat cu tatăl dumneavoastră și i-ați spus că vreți să fiți rabin.

De ce ați vrut să deveniți rabin și nu ofițer în armată, cineva care luptă cu arma împotriva celor care voiau să vă extermine poporul. De ce ați vrut să fiți rabin și nu un soldat?

RABINUL SOLOMON SCHIFF: În primul rând, e o bucurie că ați venit. România e o țară curajoasă și foarte prietenoasă față de Israel și față de poporul evreu.

În 1942, tatăl meu m-a dus la o mare demonstrație, în Madison Square Garden, în New York.

O sală imensă, arhiplină, că oamenii nu încăpeau înăuntru și ascultau de afară, la difuzoare. Cei tribună anunțau câți evrei au fost uciși în diferite orașe – 5.000 în orașul ăsta, 10.000 în alt oraș. O listă întreagă.

Și atunci, eram mic, dar pentru prima dată în viața mea, l-am văzut pe tatăl meu plângând.

L-am întrebat în yiddish, dar vă zic în engleză: 'Tati, de ce plângi?'

Mi-a răspuns: 'Shoilme – e numele meu evreiesc -, ne spun ce se întâmplă cu familia noastră'. 'Ne omoară familia. Omoră rabini, lideri ai comunităților evreiești. În toată Europa, avem lideri importanți. Și acum îi distrug pe toți, iar poporul evreu va fi distrus'. Atunci i-am spus: 'Tati, uite, când o să mă fac mare, o să mă fac rabin și o să le iau locul'.

Și așa, de-a lungul anilor, am ajuns la convingerea că îmi voi ține acea promisiune.

Și cred că, fiind evreu, tăria mea nu e să fiu în armată, sau să am forță, ci stă în puterea minții, în puterea credinței. Cum pot să-i îndrum pe oameni, cum știu să le vorbesc, ca să nu se mai întâmple lucrurile îngrozitoare din timpul Holocaustului.

MIHAI GÂDEA: E interesant pentru că după toți acești ani, convingerea dumneavoastră e că răspunsul la ură e credința, că aici se află răspunsul pentru a opri tot răul din trecut. Și după toți acești ani, puteți spune că, devenind rabin ați luat decizia corectă? Aveți convingerea că ce i-ați promis tatălui dumneavoastră a fost ce trebuia să faceți în viață? 

RABINUL SOLOMON SCHIFF: Cu certitudine. Cred că am mai multă influență asupra modului în care gândesc oamenii prin munca pe care o fac ca rabin, decât aș fi avut dacă aș fi mers în armată. Cred, și mereu am crezut, că răspunsul la ură e armonia, răspunsul la bigotism e binecuvântarea, răspunsul la ură vine după ce oamenii învață să trăiască împreună și să țină unii la alții. Avem mult mai mult în comun unii cu alții, decât lucrurile care ne îndepărtează unii de alții. De aceea cred că mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe, să-l repetăm și să-l spunem altora, e să-i învățăm pe oameni ce e armonia, iubirea și compasiunea, și ce e respectul pentru copiii lui Dumnezeu, ceea ce ne include pe toți.

MIHAI GÂDEA: Înainte de interviu vă întrebam ce erou din Vechiul Testament vă e mai aproape de suflet. Mi-ați spus că e Regele Solomon, și pentru că îi purtați numele.

RABINUL SOLOMON SCHIFF: Așa am spus.

MIHAI GÂDEA: O pildă care pentru mine e foarte importantă se referă la acel moment din Vechiul Testament, când Dumnezeu îi vorbește lui Solomon și îl întreabă ce dorește de la e. Îi spune că poate să-i ceară orice, că îi poate oferi orice. Solomon s-a gândit şi în cele din urmă i-a spus: 'Vreau să am înțelepciune'. Dumneavoastră sunteți un om cu înțelepciune.

Aș vrea să vă întreb cum ați primit această înțelepciune? Vine de la Dumnezeu, din Vechiul Testament? Cum putem deveni înțelepți? Cum putem găsi înțelepciune?

RABINUL SOLOMON SCHIFF: Vă mulțumesc pentru compliment. Nu am ajuns la înălțimea lui Solomon. Scopul nostru e să mergem mereu înainte. Să avem un ţel și să încercăm să facem tot ce putem pentru a-l atinge.

Am învățat că cel mai înțelept mod de a trăi e să încerci să găsești ce e mai bun în fiecare om.

Dacă ai o problemă cu cineva, doar criticându-l, nu o să ajungi nicăieri.

Dacă încerci să găsești ce are mai bun acea persoană, și poți să apelezi la asta, poți vorbi cu acea persoană; ținând cont de ce e mai bun în acea persoană, vei găsi un răspuns. Iar acel răspuns te va ajuta să faci acest lucru și pentru alții.

Interviul integral, în video:

Mesajul marelui rabin Solomon Schiff pentru poporul român

MIHAI GÂDEA: Aflându-ne aici în acest loc încărcat de trecut, ce mesaj ar trebui să înțeleagă oamenii că le transmiteți, ce ar trebui să le rămână în minte, după acest interviu, cu privire la suferința poporului evreu. Ce nu ar trebui să uităm vreodată. Care e mesajul pe care ați dori să-l transmiteți poporului român?

RABINUL SOLOMON SCHIFF: Trebuie să ținem minte că toți suntem copiii lui Dumnezeu. Fiecare persoană are dreptul ei/lui la demnitate, respect și să trăiască ca egal al celorlalți. Acesta e mesajul pentru toți românii, dar și pentru toți oamenii din lume. Acordați-le celorlați aceeași demnitate și același respect cu care vreți ca și ceilalți să vă trateze.

Nu căutați slăbiciunea din oameni. Căutați ce e bun în oameni și lucrați cu asta. Nu-i puneți la pământ pe oameni. Ajutați-i să se ridice. Vorbiți frumos cu ei. Dați-le curaj să fie parte din societate.

Când vom reuși asta, toți oamenii vor putea să se bucure de tot ce e mai bun în viață. Ne rugăm că acea zi va veni curând.

 

×
Etichete: Sinteza Zilei
x close