Cristian Mandeal este directorul Orchestrei Naţionale de Tineret cu care pianista Mihaela Ursuleasa, care a murit joi, la Viena, la vârsta 33 de ani, ar fi urmat să concerteze, ca solistă, la Sinaia şi Bucureşti, la începutul săptămânii, şi la Berlin, sâmbătă.
Pianista nu a mai apărut la repetiţiile de la Sinaia, din cauza unor probleme de sănătate, a spus Mandeal. Dirijorul a mai precizat că se va organiza, probabil, o chetă internaţională, mama şi fiica artistei, cu care aceasta locuia timp de peste 15 ani la Viena, neavând niciun mijloc de existenţă.
Mihaela Ursuleasa a studiat la Conservatorul din Viena unde era stabilită şi a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii. A sustinut concerte în toată Europa dar şi peste ocean, în compania celor mai prestigioase ansambluri şi dirijori, şi a colaborat permanent cu muzicieni de elită, precum Angela Gheorghiu, Felicia Filip, regiozorul Cristian Mihăilescu.
Mihaela Ursuleasa a avut şansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-şi construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câştigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, "Clara Haskil", din Elveţia - în 1999. Au urmat apariţii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg şi München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.
Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda şi orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varşovia, Berlin. A avut apariţii încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.
Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeştri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner şi Dennis Russel Davies.
De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul "Pianişti ai anului 2001") sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internaţională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitaţii pentru anul 2006 - recitaluri şi concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.
Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.
În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este "un fel de Beethoven".