Pe 8 mai, Biserica îl cinstește pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan, cel care și-a plecat capul la pieptul Domnului la Cina cea de Taină, fiind numit și "ucenicul cel iubit al lui Hristos".
Acesta a scris Evanghelia, cele trei Epistole şi cartea Apocalipsei. Se spune că, la puțină vreme de la îngroparea Sfântului, trupul a dispărut, existând credința că acesta a fost mutat la cer.
De asemenea, se mai spune că din mormântul său ieșea o pulbere albă, cu care creștinii din acea vreme se vindecau de toate bolile și neputințele, notează doxologia.ro.
Miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt numite zile cu "harți", adică se poate mânca "de dulce".
Aceste zile cu dezlegare au fost rânduite de Biserică pentru a marca bucuria Învierii Domnului.
Miercurea din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri
Astfel, în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată nu se ține post.
În lumea satului tradițional, în miercurea din Săptămâna Luminată, sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri.
În această zi, bărbații pot începe muncile câmpului, însă femeilor le este complet interzis.
Potrivit unor superstiții, femeile nu au voie să muncească în miercurea din Săptămâna Luminată, pentru că altfel nu vor avea ce să pună pe masă în restul zilelor din an.
Mai mult, femeile care se încumetă să lucreze în grădină în această zi vor rămâne fără răsaduri, căci toate plantele vor fi distruse peste noapte.
Mai mult, este interzis ca femeile să coasă în această săptămână, pentru că vor muri lovite de fulger.
Se mai spune că este bine ca toți oamenii să poarte haine albe în Săptămâna Luminată, pentru a fi protejați și binecuvântați întregul an.
Se spune că cei care mor în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată ajung direct în Rai, pentru că doar ușile Raiului sunt deschise în aceste zile, cele ale iadului fiind închise.