Medicii şcolari au consultat elevele care au primit acceptul părinţilor de a fi vaccinate. Până acum doar 40% dintre părinţi au fost de acord cu vaccinarea fetiţelor. Cei mai mulţi dintre părinţi sunt sceptici şi se tem de reacţiile adverse.
Prima elevă vaccinată împotriva cancerului de col uterin a fost Alexandra de la şcoala 156 din capitală. Nu a avut deloc emoţii. Era mai tensionat medicul decât copilul.
Ca şi Alexandra, alte 11 eleve din şcoală trebuiau să fie imunizate. Doar trei însă au primit vaccinul. Unele aveau febră, iar în ultimul moment, mamele a două eleve s-au răzgândit.
Medicii susţin că ar fi bine ca fetele să fie însoţite de părinţi în momentul în care îşi fac vaccinul din cauza reacţilor care ar putea să apară.
Medicii de familie atrag însă atenţia că beneficiile vaccinării sunt foarte mari în comparaţie cu riscurile. Conform datelor, posibilitatea de a apărea reacţii adverse severe este de 1 la un milion. Mai mult, Asociaţia Medicilor de Familie vrea să propună Ministerului Sănătăţii ca fetiţele care nu vor fi vaccinate în cadrul acestei campanii să fie incluse într-un nou program de vaccinare.
Mai multe asociaţii au cerut însă Ministerului Sănătăţii să stopeze campania.
Campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a patra a început pe 24 noiembrie şi va dura 6 luni. Teoretic, în program sunt incluse 110.000 de fete. Numărul lor ar putea fi însă mult mai mic pentru că mulţi evită să-şi vaccineze copilul de teama reacţiilor adverse.
Antena3.ro