Un mic în plus la porţia de 5 bucăţi. Asta este promisiunea producătorilor de carne în cazul în care TVA-ul va fi redus la 5 la sută. Reprezentanţii procesatorilor spun că taxele mai mici, aliniate la media europeană, înseamnă ieftinirea produselor din carne, eliminarea pieţei negre şi creşterea siguranţei alimentare.
Taxele mari înseamnă că statul pierde bani din cauza evaziunii iar consumatorii plătesc mai mult pentru produsele din carne.
Dar reprezentanţii producătorilor spun că banii de multe ori ajung în buzunarele evazioniştilor, nu la bugetul de stat, pentru că ei profită de diferenţa de TVA din alte ţări pentru a face un profit nemeritat.
În 2013, Guvernul a redus Taxa pe Valoare Adăugată la pâine şi produsele de panificaţie, iar premierul Victor Ponta a declarat că susţine o nouă reducere, dar din 2015 şi pentru legume şi fructe, unde evaziunea este foarte mare.