Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii sunt convinşi că Ministerul este incapabil să reglementeze şi să controleze compoziţia şi calitatea preparatelor din carne, pentru care dădea licenţe de fabricaţie în urmă cu un an. Producătorii de carne au recunoscut că pe piaţă există şi produse cu un conţinut ridicat de apă sau de o calitate îndoielnică. Cum singurii care răspund de reţeta folosită sunt chiar ei, doar consumatorii mai pot sancţiona aceste produse.
Producătorii de preparate din carne spun că vânzările le-au scăzut cu aproape 20 de procente în ultima perioadă. Asta după ce presa a vorbit pe larg despre conţinutul real al produselor din galantar. Observatorul arăta cu analize de laborator că mai multe sortimente de pastramă, costiţă afumată, piept presat şi şunculiţă ţărănească au peste 70% apă, multă sare şi foarte puţină carne. Şi spunea că Ministerul Agriculturii controlează doar "teoretic" ce mănâncă românii. Regulile în piaţă le fac exclusiv producătorii. Ministerul Agriculturii a replicat printr-o solicitare care se dorea drept la replică. Acuzaţiile aduse de producători sunt văzute ca nefondate de şefii de la Agricultură.
În prezent, singurele autorităţi care pot exercita un control al preparatelor din carne sunt Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Sanitar Veterinară, dar şi ele au competenţe limitate.