Antena 3 CNN Actualitate Metode de economisire a energiei folosite de tot mai mulți români | Ce poți face pentru a reduce costurile facturilor

Metode de economisire a energiei folosite de tot mai mulți români | Ce poți face pentru a reduce costurile facturilor

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 13:12 15 Sep 2022 Modificat la 13:12 15 Sep 2022
metode economisire energie
Metode de economisire a energiei folosite de tot mai mulți români | Ce poți face pentru a reduce costurile facturilor Sursa foto: Hepta

Cum facem economie la energie? În lipsa unui ghid cu instrucțiuni de la Guvern despre cum sa facă economie la curent şi gaze, românii se descurcă cum pot.

Ministrul Mediului spune că "am putea ajuta oamenii prin fondul de Mediu, prin mijloace de compensare și stimulare, să cumpere becuri cu LED și să schimbe electrocasnicele”.

Din experiența programelor RABLA, știm însă că aceste programe ajung la puţini români.

Ceilalți trebuie sa suporte din propriul buzunar eventualele investiții. Un bec inteligent costa cam 40 de lei, o priza inteligenta de la 120 de lei în sus, iar un termostat inteligent de la 250 de lei în sus.

Becurile led sunt ceva mai ieftine, în jur de 20 de lei, dar durata lor de viață nu este mult mai mare față de un bec normal.

Alexandru Măxineanu, expert pe aceste tehnologii, ne explică cum funcționează dispozitivele inteligente și cum putem să le folosim pentru a economisi energie.

Ce poți face pentru a reduce costurile facturilor

”Așa cum îi spune și numele, (becul) este inteligent, adică poate fi introdus într-o aplicație și de pe telefon. Îl putem programa să se închidă atunci când plecăm de acasă sau în timpul nopții, în cazul în care uităm lumina aprinsă ori în bucătărie, ori în baie, ceea ce se întâmplă foarte des.

Mai mult decât atât, există varianta să mergem pe becuri normale și să folosim un întrerupător inteligent. Un întrerupător inteligent face același lucru: ne închide lumina atunci când nu avem nevoie de ea.

Va ști întotdeauna când suntem plecați de acasă. Este aproximativ 150 de lei un astfel de întrerupător și dacă toată lumea pleacă de acasă, spre exemplu, se sting automat luminile sau, dacă suntem mai mult timp plecați de acasă, pot fi aprinse, astfel încât să dăm impresia că am fi acasă celor răuvoitori.

Vă mai prezint un termostat inteligent. Producătorul Tado spune că poate reduce consumul cu până la 30% dacă îl folosim conform indicațiilor. Când apăsăm, vedem temperatura curentă și vedem la ce temperatură este.

Un astfel de termostat va ști când suntem acasă și va ști și în ce cameră suntem, pentru că putem seta temperatura individual pe fiecare cameră în parte. Pe timpul nopții doar anumite camere trebuie încălzite.

Există și prize inteligente. Deși am spera că un televizor închis nu consumă, acesta consumă și vedem asta în timp real în aplicația prizei. Avem acum un consum pe acest prăjitor de pâine de 07 kilowați/oră, deși el nu este în funcțiune. O astfel de priză inteligentă va închide dispozitive atunci când nu le folosim. Descoperim consumatorii și îi putem opri atunci când nu avem nevoie de ei. Acum, dacă avem aceste dispozitive instalate acasă, pe zona de factură de gaze, un termostat inteligent poate reduce factura cu până la 30%, iar pe zona de electricitate cu 15-20% lejer, dacă identificăm acești consumatori din standby”, a declarat Alexandru Măxineanu.

×
Etichete: cristi popovici
x close