Antena 3 CNN Actualitate Metode de înșelătorie puse la cale de "colindători" în noaptea de Revelion | Poliţia: "Evitaţi să daţi aceste informaţii"

Metode de înșelătorie puse la cale de "colindători" în noaptea de Revelion | Poliţia: "Evitaţi să daţi aceste informaţii"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:32 31 Dec 2023 Modificat la 17:32 31 Dec 2023
hot locuinta
Metode de înșelătorie puse la cale de "colindători" în noaptea de Revelion | Poliţia: "Evitaţi să daţi aceste informaţii" Sursa foto: GettyImages

Escrocii profită din plin de perioada Sărbătorilor pentru a-şi rotunji veniturile ilegal. Pe lângă metodele de înșelăciune online, indivizii au pus la cale mai multe scheme care vizează de data aceasta locuințele românilor.

“În această perioadă, de buna credință a dumneavoastră pot profita și hoții care, "deghizați" în colindători, pot pleca din casele dumneavoastră cu ceva mai mult decât covrigi și mere.

Aceștia pot fura din locuințele ale căror uși sunt larg deschise (în așteptarea colindătorilor) sau din cele pe care le găsesc descuiate. Dacă doriți să fiți colindați, acest lucru se poate face și în ușa casei sau apartamentului.

Odată ce persoane necunoscute au intrat în casă, chiar și colindători, nu mai aveți siguranța că nu veți deveni victima unui furt”, potrivit reprezentanților Poliției Române, citați de focuspres.ro

Printre cele mai cunoscute sunt metoda "scobitoarea” sau "pliantul”, la care autorităţile au lansat un semnal de alarmă.

Mai exact, în cazul pliantelor, falșii "colindători" lasă pe traseu la câteva apartamente niște pliante în uşă. După un timp revin la locație şi dacă pliantul a rămas neatins este semn că locuinţa în cauză este goală.

În acest caz, apelați mereu la o persoană de încredere pentru a merge la apartament sau casă pentru a lua pliantul din uşă.

O altă metodă este "scobitoarea” sau bățul de chibrit. În acest caz, escrocii lasă câte un bețișor pe preșul de la intrare sau între ușă și toc. 

De asemenea, utilizată este şi metoda făinii pusă de clanța de la ușă. Dacă praful dispare înseamnă că proprietarii sunt acasă, dacă nu locuinţa poate fi prădată uşor.

Aşadar dacă plecați de acasă în noaptea de Revelion fiți vigilenți!

Recomandările Poliției pentru prevenirea furturilor din locuință

Pentru a evita ca hoţii să "viziteze” locuinţa dumneavoastră, poliția vă recomandă să aveți în vedere câteva reguli simple:

  • evitați să dați informaţii, chiar și cunoscuților, cu privire la programul dumneavoastră în această perioadă (referitor la programul de lucru, concediu sau alte împrejurări);
  • evitaţi, de asemenea, să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţie, programul de lucru şi starea materială a acestora.
  • găsiţi o persoană de încredere pentru a avea în supraveghere locuinţa şi alte dependinţe, în perioada cât sunteți plecaţi de acasă;
  •  la plecarea de la domiciliu (indiferent de perioada de timp), închideţi bine toate căile de acces în locuinţă;
  • păstraţi cheia în permanenţă asupra dumneavoastră, nu o ascundeţi în locuri „secrete”, de altfel accesibile oricui;
  •  împreună cu vecinii, asiguraţi un iluminat corespunzător pe casa scărilor (eventual sisteme de iluminat cu senzori de mişcare) şi nu permiteţi staţionarea persoanelor necunoscute în hol sau pe casa scărilor;
  • evitaţi să ţineţi sume mari de bani în casă şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume, bijuterii sau alte obiecte de valoare;
  •  asiguraţi uşile şi intrările de la locuinţă, boxe şi pivniţe, cu sisteme de închidere sigure;
  •  investiţi în siguranţa locuinței dumneavoastră, achiziționând, eventual, un sistem de alarmă sau o cameră video de supraveghere a interiorului locuinţei.
×
TOP articole
x close