Antena 3 CNN Actualitate O nouă ţeapă pe internet. Modul de operare al fraudei este unul simplu şi promite câștiguri rapide

O nouă ţeapă pe internet. Modul de operare al fraudei este unul simplu şi promite câștiguri rapide

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:54 22 Ian 2024 Modificat la 19:54 22 Ian 2024
internet
O nouă ţeapă pe internet. Modul de operare al fraudei este unul simplu şi promite câștiguri rapide Sursa foto: Getty Images/ Aleksandr Zubkov

Procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş atrag atenția că au fost înregistrate multe cauze având ca obiect infracţiuni săvârşite prin intermediul internetului, utilizând ca mod de operare specific "metoda atragerii victimei în capcana unor false investiţii".

"Un nou tip de fraude sunt sesizate prin plângeri penale, înregistrate la nivelul I.P.J. Argeş – Serviciul Investigaţii Criminale şi la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, depuse de persoane care susţin că au fost victimele unor infracţiuni", susțin procurorii argeșeni.

Modul de operare al fraudei este unul simplu. Victima accesează un anunţ atractiv apărut în pagina de internet, prin care se promit beneficii mari la investiţii în acţiuni aparţinând unor companii naţionale, de obicei din domeniul energetic. După ce victima apasă pe link este redirecţionată către o pagină în care i se cere completarea unor date personale, inclusiv numărul de telefon.

Apoi, la scurt timp, victima este contactată telefonic, inclusiv prin diverse aplicaţii informatice de comunicare, de persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai unor societăţi de investiţii, care îi detaliază cum ar putea să devină investitor.

Citeşte şiUn român a rămas fără bani în cont, după ce a vrut să ajute un prieten fals, într-o nouă ţeapă pe Facebook şi Revolut

Victima este convinsă să investească, iniţial sume mici, de câteva sute de lei. De asemenea, la scurt timp aceasta poate vizualiza pretinse rate crescute de profit. Prin acest mod de operare, escrocul se folosește de aplicațiile bancare instalate pe telefonul mobil  al victimei și obține diferite credite online în numele acesteia. Prejudiciile pot fi uriașe, scrie Adevarul.

"După instalarea respectivelor aplicaţii, însă, persoane rău intenţionate se folosesc de aplicaţiile bancare pe care victima le avea deja instalate în dispozitivul său, aferente conturilor deţinute, solicitând şi obţinând credite online în numele victimei, dar cu transferul acestor sume în conturile unor persoane necunoscute. În final, în funcţie de sumele pe care victima este dispusă să le investească voluntar şi de sumele împrumutate în numele acesteia, prejudiciile înregistrate ajung şi la nivelul a zeci de mii de lei", se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

"Recomandăm cetăţenilor ca, de îndată ce bănuiesc că au fost victimele unor asemenea tentative de fraudă, să sesizeze organele de poliţie sau parchet, să contacteze unităţile bancare unde deţin conturi şi, mai ales, să nu plătească în continuare alte sume de bani, la indicaţiile făptuitorilor, în scopul deblocării/recuperării sumelor deja investite, ajunse în posesia făptuitorilor", mai transmit procurorii argeșeni.

×
x close